Polníček

Polníček je salátová zelenina. Je snadné jej pěstovat, protože je nenáročný a úspěšně jej vypěstujeme i v truhlíku na balkóně. Je mrazuvzdorný.

Konzumujeme zelené lilsty, které jsou asi deset centimetrů velké. Roste i planě, ale jeho vyšlechtěné kultivary jsou mnohem chutnější. Polníček má velké množství vitamínu C. Ve 100 g je obsaženo asi 35 – 50 mg. Je to více než obsahují citrusy. Vysoký je i obsah karoténu, vitamínu E a kyseliny listové. Dále vitamíny skukpiny B a rutin. Obsah vody je 93 %, 2 % bílkovin, kolem 3 % sacharidů, 1 % vlákniny.

Z minerálních látek je nejvíce draslíku, fosforu, vápníku a hořčíku. Dalšími minerálními látkami jsou sodík, železo, rutin a další prvky. Používá se hlavně do salátů, ale připravuje se i dušený jako špenát.

Polníček je velmi vhodný pro lidi s nemocnými ledvinami. Díky vysokému obsahu železa je vhodný při poruchách krvetvorby. Snižuje potíže při angíně pectoris, pomáhá předcházet infarktu.

Zvyšuje okysličení buněk, tím zlepšuje vitalitu, soustředění a výkonnost organismu. Uklidňuje nervovou soustavu, posiluje imunitu organismu, je vhodný pro těhotné ženy.

Polníček sklízíme na jaře a na podzim.