Rajčenka

Rajčenka je plod vytrvalého tropického stromu. Plody jsoou podobné našim rajčatům, jsou podlouhlé až hruškovité. Obchod y nabízejí rajčenky červně nebo žlutě zbarvené.

V poslední době se rajčenky začaly pěstovat i u nás. Nejlépe ve skleníku. Přezimuje při teplotě kolem deseti stupňů. Je příbuzná lilků, rajčat, mochyní a paprik. Tyto druhy se dají na rajčenku roubovat. Dužina této zeleniny, která je někdy považována za ovoce je masitá. Chuť je mírně nakyslá, zralé plody jsou sladší než rajčata. Rajčenku používáme jako rajčata. Na saláty, šťávy, džemy, protlaky. Využití má v teplé kuchyni, kde je její využití velmi široké, podobně jako u rajčat.

Rajčenka má hořkou slupku, kterou je nutné sloupnout.

Obsahuje mnoho vitamínu C, provitamín A, vitamíy skupiny B. Obsahuje přes 90 % vody. Ve 100 g je přes 35 g sacharidů, minerální látky, draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo.

Rajčenka prospívá našemu zraku, posiluje imunitu, kosti, zabraňuje padání vlasů, posiluje mozek, paměť. Redukuje cholesterol, vysoký krevní tlak, podporuje léčbu chřipky, zánětu mandlí.

Je vhodné při redukčních dietách.