500 g vepřové sádlo
2000 g cibule - čistá váha
100 ml vody


Smažená cibule do zásoby

Když mi kdysi začala výrůstat cibule a měla jsem jí hodně, tak jsem přemýšlela co s ní a napadlo mě, že bych jí mohla usmažit, tak jako při zabíjačce a dát zamrazit.


Do velkého hrnce dáme sádlo a rozpustíme. Přidáme cibuli nakrájenou na tenké plátky, promícháme a přidáme 50 ml vody. Za občasného promíchání dusíme na mírném odhni (el. sporák stupeň 4), až se cibule vydusí na polovinu. Přidáme zbytek vody a dusíme dozlatova. Ke konci smažení musíme míchat častěji, protože voda už je vypařená a cibule by se mohla připalovat. Necháme vychladit, ale né ztuhnout, nalejeme do mikroténových sáčků, dáme na tác, urovnáme, necháme úplně ztuhnout a dáme do mrazáku zmrznout. Zmrzlé sáčky s cibulí sundáme z tácu a uložíme v mrazáku.

Takto připravenou cibuli používám na omaštění brambor, do zelí, do polévky a všude tam kde se cibule restuje.
Ze zmrzlého plátu odlomíme tolik potřebujeme a v mikrovlnce na nejnižší stupeň rozpustíme nebo přidávám zmrzlou cibuli zrovna do pokrmu.

Autor: evahu (více receptů autora), Ostatní
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

evahu 5. 08. 2019 - 14:01Odpovědět

Odpověď na gabka (5. 08. 2019 - 9:19:38): tak to nevím, nikdy jsem to nezkoušela.

gabka, 5. 08. 2019 - 9:19Odpovědět

dobry den,mohla bych takhle pripravenou cibulku i zavarit ve sklenickach:? dekuji

Prokle, 11. 07. 2019 - 16:56Odpovědět

Já to dělám jinak. Cibuli oloupily a na krouhači nakrájíme. Potom s velmi malým množstvím oleje osmažte do ukazovat. Usmaženou Cibulku potom v sušičce dosuším. Hodí se jako základ do omáček, gulášů apod. Hodí se i do cibulovych baget. Je to užitečná věc. Do mrazáku je to také fajn, ale protože mám zahradu, tak nevím, co do mrazáku dát dříve.

alča, 7. 06. 2018 - 13:26Odpovědět

Já tuto metodu používám už léta ,bylo mi líto vyhazovat cibuli když euž začínala vyrůstat a tím pádem měknout.Tak vyhodím opravd této vzácné suroviny Doporučuji všem. Lze použít všude tam kam potřebujeme smaženou cibuli,což je v české kuchyni téměř do včeho. alča

Jana 26. 04. 2012 - 14:52Odpovědět

No, tak to je fakt nápad!!! 😲

mneneznas 26. 04. 2012 - 14:30Odpovědět

😲 dík za nápad, to se hodí, ty máš vůbec super nápady co stojí za to 😄 😄 😄 😄

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam