750 g hovězí kližky vcelku
150 g vyuzené slaniny(obyčejného špeku)
3 větší cibule
½ kostky hovězího bujónu
na marinádu
3 PL hořčičné omáčky s pepřem
2 PL oleje
1 PL sušeného tymiánu
kůra z jednoho dobře ošetřeného citromu
alobal na zabalení masa

Pikantní hovězí kližka z papiňáku

Z hořčičné pepřové omáčky, oleje, tymiánu a nastrouhané citronové kůry si umícháme marinádu a připravíme si delší plát alobalu nejlépe daný dvojitě na zabalení masa.
Maso opláchneme, osušíme a ostrým delším nožem pečlivě propícháme. Čím více bude dírek, tím lépe marináda do masa prosákne. V připravené marinádě maso pečlivě obalíme, můžeme si pomoci i rukama a všechno do masa pořádně vetřít. Takto připravené maso položíme na plát alobalu, zabalíme a dáme nejlépe do druhého dne odležet do lednice.
Oloupanou cibuli si rozkrojíme na poloviny a ty překrájíme na jemné půlkolečka. Slaninu nakrájíme na cca 1x1cm stejné kostičky. Na sporák si dáme rozehřát papiňák(tlakový hrnec) a vsypeme nakrájenou slaninu, kterou necháme 2minuty škvařit. Poté přidáme půlměsíčky cibule a za občasného promíchání ji necháme zesklovatět. Takto připravenou slaninu s cibulí odhrneme na okraj hrnce a do vyškvařeného tuku vložíme z lednice vytažené marinované maso, které necháme prudce ze všech stran zatáhnout. Podlijeme 4dl horké vody, rozdrobíme ½ bujónu a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Až začne hrnec hodně syčet, ubereme plamen na minimum a pod tlakem vaříme 55minut. Po ochlazení a snížení tlaku hrnec otevřeme, maso a část hustého(slanina a cibule)odebereme a šťávu ponorným mixérem rozmixujeme.
Maso nakrájíme na silnější plátky, které vložíme do rozmixované šťávy společně s odebranou částí slaniny a cibule.Ještě chvíli prohřejeme a servírujeme nejlépe s rýží, kterou můžeme na talíře nandat pomocí malého trychtýře, nebo vhodné skleničky na víno.
Z množství uvedeného masa uděláme 3-4 porce.

Autor: Uška (více receptů autora), Masová jídla, Hovězí maso
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Uška 22. 10. 2015 - 19:41Odpovědět

Reaguji na Jiří H. (neregistrovaný/á) (21. 10. 2015 - 20:50): Děkuji za zájem 🙂 3roky a 5měsíců a konečně dotaz,z čeho je toto jídlo pikantní 🙂 U někoho je například pikantní nálev na okurky s přidáním feferonky.Já za pikantní považuji marinádu z výše uvedených surovin 😉

Jiří H., 21. 10. 2015 - 20:50Odpovědět

Pikantní hovězí kližka... Pikantní? Z čeho?

Jana 4. 05. 2012 - 10:45Odpovědět

HA!!! Papiňáák! 😄 Je mi to jasné!!! Mńáám!! 😋

Uška 3. 05. 2012 - 19:04Odpovědět

Jani díky 🙂 Já osobně mám fotopostup u receptů ráda-někdy je totiž srozumitelnější,než samotný napsaný recet 😄

mneneznas 3. 05. 2012 - 18:20Odpovědět

krásný fotopostup, 😄 😄 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam