4 větší silnější plátky z kýty/plecka
trochu soli a mletého pepře
4 pl strouhanky
3 pl oleje
200 g gazdovské nebo jiné prorostlejší slaniny
1 větší cibule
3 větší stroužky česneku
5 velkých žampionů
1 kostka zeleninového bojónu
400 ml horké vody

Vepřový plátek ve slaninovo-žampionové omačce připravený v papiňáku

Slaninu nakrájíme na větší kostičky, cibuli nadrobno, česnek na plátky a žampiony na plátky cca 1cm silné.
Do rozehřátého papiňáku(tlakového hrnce) dáme na 3minutky osmahnout kostičky slaniny, přidáme cibuli a česnek a 5minut restujeme, než cibule“zavadne“. Poté přidáme plátky žampionů, promícháme a ještě 5minut restujeme.
Mezitím si naklepeme plátky masa, po okrajích nařízneme a po obou stranách mírně osolíme a poprášíme pepřem. Každý plátek posypeme strouhankou a paličkou na maso strouhanku do masa naklepeme. Raději sypeme a klepeme každý plátek masa zvlášť,chráníme druhou rukou, strouhanka má tendenci z masa“vysakovat“.
V pánvi rozpálíme olej a maso prudce opečeme z obou stran. Poté ho narovnáme do papiňáku na orestovanou slaninovo-žampionovou směsku. Na pánev do výpeku z masa nalijeme horkou vodu, rozdrobíme zeleninovou kostku, necháme chvilku provařit a nalijeme na maso v hrnci.
Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí, uvedeme k varu, plamen stáhneme na minimum a vaříme 25minut(záleží z jaké části vepříka maso je, po kontrole měkkosti můžeme ještě 5minut pod tlakem dovařit).
Hrnec ochladíme, maso i s částí slaninky a žampionů odložíme bokem a zbytek ponorným mixérem rozmixujeme. Pokud se nám bude zdát takto zhotovena omáčka hustější, můžeme si ji dle své potřeby trošku naředit. Vložíme nazpět odebrané suroviny, prohřejeme a můžeme podávat.
Jako příloha se hodí rýže, může být i knedlík, nebo těstoviny.
Já jsem tento pokrm připravovala z v.kýty,kterou jsem si naporcovala.Může se použít libovolný druh masa,pokud to bude drůbeží,vaříme pod tlakem pouze 15-20minut.

Autor: Uška (více receptů autora), Masová jídla, Vepřové maso
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Jana 27. 06. 2012 - 9:02Odpovědět

😋 😋 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam