670 g býčích žláz/3 ks
100 g zauzené slaniny/špeku pokrájené na širší nudličky
100 g gazdovské slaniny pokrájené na širší nudličky
2 velké cibule nadrobno
250 g 30% sladké smetany/1 celá krabička trvanlivé smetany
150 ml vývaru/postačí z kostky zeleninového,nebo slepičího bujónu
sůl,pepř

Medailonky"kulikuli"ve slaninovo-smetanové omáčce

Žlázy opláchneme, osušíme a z každého kusu si ukrojíme 4 plátky do tvaru motýlka tak, že vždy zakrojíme cca 1cm široký plátek, nedořízneme až do konce a další stejně široký plátek ukončíme řezem viz obrázek v postupu. Takto připravené medailonky na stranách nařízneme, abychom zabránili pokroucení při restování.
Na rozpálené velké pánvi si dáme dozlatova osmažit všechnu slaninu. Část puštěného tuku slijeme do kastrolu a na zbytku i se slaninou prudce orestujeme medailonky. Po chvíli, kdy maso pustí větší množství tekutiny, dáme pánev na největší hořák na plný výkon a necháme tekutinu za občasného promíchání vydusit.
Mezitím si v kastrolu rozpálíme slitý tuk ze slaniny a nakrájené cibule osmahneme do světle žluté barvy.
Do osmažené cibule vlijeme obsah z pánve, přidáme smetanu a vývar, promícháme a pod pokličkou na mírném plameni vaříme 15minut. Poté dírkovaným podběrákem vybereme medailonky na talíř a ponorným mixérem omáčku trochu rozmělníme. Pokud se nám omáčka bude zdát příliš hustá, můžeme naředit převařenou vodou. Medailonky vožíme do omáčky, dle potřeby dochutíme solí a pepřem a necháme prohřát.
Jako příloha se hodí špecle, bramborové noky, nebo těstoviny.
-------------------------------------------------------------
Ráda vymýšlím recepty z býčích žláz,které jsou u nás velice oblíbené:-)Tato verze se také povedla,my jsme si opět pochutnali a o receptík se jdu s příznivci tohoto druhu masa podělit.
Já jsem na přílohu dělala z těstíčka na noky do polévky takové jako"špecle"/1 hrnek=200ml/ 2hrnky polohrubé mouky,1/4 sáčku prášku do pečiva,3/4 hrnku mléka,2 polévkové lžíce rozpuštěného másla,1 celé vejce a špetka soli.Do polévky dělávám bez prášku do pečiva.

Autor: Uška (více receptů autora), Masová jídla, Vnitřnosti
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Jana 10. 10. 2012 - 17:58Odpovědět

No, není jich moc, ale sem tam je seženu. Zase neznám ta líčka a to bude taky dobrůtka 😋 . Zase jeden z tvých velmi povedených receptů. Je vidět, že jsi kuchařka jak má být 😋

mneneznas 10. 10. 2012 - 17:11Odpovědět

No u nás taky nejsou tyhle prodejny 😐 , ale recepty máš super 😋 😄

Uška 10. 10. 2012 - 12:45Odpovědět

Hani,nevím,ze kterého koutu naši zemičky pocházíš 😄 😄 ale dej si do vyhledávače inpost.cz.Jsou to prodejny masny a uzenin,ale myslím,že jsou rozmístěny pouze JM kraji.Tam mívají býčí žlázy,vepřova i hovězí líčka a pokud je akce,tak vše za velice slušnou cenu 🙂Já mám vždy nakoupeno do zásoby v mrazáku.To víš,jsem na toto hrozný křeček 😄 😄 😄

Hanča 10. 10. 2012 - 12:28Odpovědět

Kde ty kuličky bereš u nás je neseženu ani náhodou. Kdysi jsem je jedla v restauraci 😋 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam