Těsto:
-------
21 vajec
21 polévkových lžic polohrubé mouky
21 polévkových lžic cukr krystal ( krupice )

Krém:
-------
1000 g másla
1000 ml mléka
9 polévkových lžic kukuřičného škrobu ( Gustin )
cukr moučka
mandlové aróma

Čokoládová poleva:
-------------------
250 g tuku Iva nebo jiný 100%tuk
50 g kakaa
100 g čokoláda na vaření

300 g vlašských ořechů
rybízová marmeláda ( může být i jiná )
marcipánové růžičky

Dort narozeninový

Piškot:
-------
7 celých vajec + 7 polévkových lžic cukr krystal ušlehat do husté bílé pěny (10-15 minut šlehat). Přidáme 7 polévkových lžic mouky + 2 polévkové lžíce mletých ořechů, lehce zamícháme rozetřeme na plech s pečícím papírem a na 190°C upečeme do zčervenání.
Takto si upečeme 3 stejné plechy. Necháme vychladit. Lepší je piškoty upéct den dopředu.
Z vychladlých piškotů stáhneme papír. Spodní plát potřeme marmeládou,na marmeládu natřít krém (vrstva asi 1 cm), přiklopíme 2 plát, opět marmeláda krém a dáme 3 plát. Obdélník srovnáme a pokud nám někde něco na boku přečnívá, tak zařežeme nožem dorovna. Boky a povrch potřeme slabou vrstvou krému. Po natření krému boky obsypeme zbytkem mletých ořechů. Na povrchu dortu uděláme kolem dokola ozdobný rantlík a do rantlíku nalejeme vychladlou čokoládovou polevu. Nesmí být teplá, jinak se krém rozpustí. Po ztuhnutí čokolády dozdobíme.

Čokoládová poleva:
------------------
Do kastrolku dáme Ivu a na mírném ohni rozpustíme, nesmí vařit. Přidáme rozlámanou čokoládu, mícháme až se rozpustí,už né na sporáku. Po rozpuštění čokolády vmícháme kakao. Čokoládovou polevu necháme ztuhnout a pak ve vodní lázni znovu rozpustíme - lépe se leskne.

Krém:
------
Do hrnce dáme asi 800 ml mléka a uvedeme do varu. Ve 200 ml rozmícháme kukuřičný škrob, vlijeme do horkého mléka a za stálého míchání uvaříme hustou kaši, necháme vychladit. Máslo dáme do nádoby ve které budeme šlehat krém a rozšleháme. Postupně zašleháváme uvařenou kaši. Kaše musí mít stejnou teplotu jak máslo, jinak se srazí. Dochutíme cukrem,jak kdo chce sladké a mandlovým aróma.

Marcipánové růžička:
200 g cukr moučka + 100 g sušeného mléka smícháme dohromady, přidáme 50 g rozpuštěného 100% tuku a promícháme. Přidáme pár kapek mandlového aróma a po trošce přidáváme vodu. Vždy promícháme, vody dáme tolik, aby nám vzniklo těsto podobné plastelíně.
Barevný uděláme tak, že v kapce vody rozpustíme trochu potravinářské barvy a vmícháme do bíleho základu.
Pak tvoříme rúžičky, lístečky a jiné tvary podle své fantazie.

Autor: evahu (více receptů autora), Dorty, zákusky
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

mneneznas 12. 10. 2012 - 13:26Odpovědět

Moc hezký dort 😄 😄

Jana 12. 10. 2012 - 11:38Odpovědět

Nádhera!!! 😄

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam