Na noky:

400 g brambor
1 vejce
250 g polohrubé mouky
2 lžíce másla
sůl


Na zelí:

600 g hlávkového červeného zelí
1 cibule
1 jablko
100 ml jablečného moštu nebo šťávy
200 ml zeleninového vývaru
3 hřebíčky ( né 1OO!!! koření mám na mysli )
1 celou skořici ( svitek )
2 kuličky nového koření
2 bobkové listy
200 g žampionů
hrstičku vlašských ořechů ( vel. rukou č. 6, nebo si odvažte 30 g )
1-3 lžíce krupicového cukru
1-3 lžíce jablečného octa ( může být i vinný bílý )
sůl dle potřeby
4 lžíce oleje

Domácí noky, čevené zelí s jablkem, žampiony a ořechy

Nejdříve si připravíme těsto: brambory řádně vydrbeme kartáčkem pod vodou a dáme vařit i se slupkou doměkka. Vodu osolíme. Zatímco se nám brambory vaří a poté budou chladnout, uděláme si zelí. Kafe taky můžeme. Zelí zbavíme košťálů a vrchních listů a nakrájíme na jemné nudličky. Cibuli nakrájíme najemno. Jablko, zbavené slupky a jadřince, nastrouháme nahrubo na slzičkovém struhadle. Do hrnce, ve kterém budeme zelí dusit, dáme 2 lžíce oleje a na něm orestujerme cibulku. Až nám zesklovatí, přidáme všechno koření. Až se nám toto rozvoní, přidáme zelí, jablko, mošt a vývar. Toho jen půlku, druhou přidáme dle potřeby v průběhu dušení ( toho zelí.. do boha ) Osolíme, ocukrujeme, ooctujeme.. toto vše děláme s citem a podle svých zvyklostí a chuti. Do hotového a námi vymazleného zelí přihodíme nahrubo sekané ořechy. Očištěné žampiony orestujeme v pánvi na zbývajícím oleji. Já jsem přidala ždibec másla. Trošku osolíme. Restujeme cca 5 minut.
A jdeme na ty ňoky: částečně vychladlé brambory zbavíme slupky a najemno nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme mouku, vajíčko, lžičku soli a rozpuštěné, zchladlé máslo. Vypracujeme na vále, posypaném moukou, pružné těsto. Umyjeme si zapatlané končetiny a postavíme vodu na vaření ňoků. Vodou nebudeme šetřit a taky ji osolíme. Jdeme tvořit nočky, kočky :-)
Z těsta si uděláme váleček, který pak krájíme na stejně velké dílky. Snažíme se tvarovat noky. Já se snažila moc, to mi věřte, ale nokům se to teda moc nepodobá :-( Vidličkou do nich vytlačíme vroubky. Vhodíme je pak do vroucí vody. Jakmile vyplavou, aby se podívaly, zda máme vypitou tu kávu, ihned je vylovíme děrovanou lžící. Dáme do sítka okapat a můžeme zlehka omastit přepuštěným máslem. Tak, teď to všechno zkompletujeme dohromady, nezapomeňte na ty žampiony v pánvi.. ty tam patří taky. Kdo chce, může v talíři doladit čerstvě mletým pepřem. Dobrou chuť.
P.S. masojedci mají smůlu.. nebo ne.. takový flákanec krkovice na grilu by k tomu šel nááramně dobře :-))))


Zdroj: Vaříme krok za krokem.. mírně upraveno

Autor: rebečka (více receptů autora), Bezmasá jídla
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

mneneznas 1. 12. 2012 - 20:27Odpovědět

Jó, tak to bych si dala říct a hned 😄 😄 😋

Jana 28. 11. 2012 - 13:18Odpovědět

rebi, to je paráda!!! 😄

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam