400 g ve slupce uvařených brambor
150 g gazdovské slaniny/valašského špeku
1 větší cibule
3 větší sladkokyselé okurky
2 natvrdo uvařená vejce/lze vynechat
5 cl láku z okurek/lze nahradit vodou,octem,solí a cukrem
sůl,mletý pepř,cukr,,ocet na dochucení

Bramborový salát"vlhký"

Slaninu si nakrájíme na menší kostičky a cibuli na jemné půlměsíčky. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na cca 5mm silná kolečka, okurky nakrájíme na velice drobné kostičky.
V rozpáleném hlubším hrnci dáme do zlatavé barvy osmahnout kostičky slaniny(pokud pustí velké množství tuku, tak alespoň polovinu slijeme stranou) Přidáme cibuli, chvilku promícháváme a poté vlijeme velkého panáka okurkového láku. Dle chuti přidáme ocet, sůl, cukr a pepř a vše necháme 4minuty na slabém plameni povařit.
Do teplého připraveného základu dáme pokrájené brambory, okurky, zlehka, ale důkladně promícháme a přiklopené pokličkou dáme nejméně na 3hodiny uležet do chladu. Nejlepší je přes noc v lednici.
Před servírováním promícháme, mírně přihřejeme a pokud chceme, přidáme vajíčka, protlačená přes mřížku na klasický bramborový salát.
Tento druh bramborového slátu je dobrý konzumovat v mírně teplém stavu. Je vhodný jako příloha k řízkům z jakéhokoli druhu masa i k jinak upravenému masu.Je moc fajn i jen tak, hlavně pro mlsouny, jako jsem já:-)
Podobně dělávala bramborový salát i má babička. Jen místo gazdovské, nebo valašské slaniny, která tenkrát nebyla,používala obyčejný špek. Okurkové vody dávala celou decinku, ale to většinou brambory nestihly nasát a salátek, byť velice chutný, byl moc plavající:-)

Autor: Uška (více receptů autora), Přílohy
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Petra 15. 01. 2013 - 18:45Odpovědět

To bude určitě moc a moc dobré... :)

Uška 13. 01. 2013 - 18:08Odpovědět

😄 😄

mneneznas 13. 01. 2013 - 17:54Odpovědět

😋 😋 😄 😄

Jana 13. 01. 2013 - 17:35Odpovědět

😋 😋 😋 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam