Porce: 1 bochník (cca 2kg)

SUROVINY:
kvásek:
50g žitného kvásku
150g celozrnné žitné mouky
150ml vody

100g celozrnné žitné mouky
500g nebělené pšeničné mouky
300-400g celozrnné pšeničné mouky
400g vařených a oloupaných brambor
400ml vývaru z brambor
1 lžíce kmínu
18g soli

Bramborový chlebík

Večer si do mísy dáme žitný kvásek, přidáme mouku a vodu. Vařečkou promícháme, přikryjeme a přes noc dáme do tepla, aby mohl kvásek pracovat. Také si uvaříme brambory ve slupce (potřebujeme 400g brambor do těsta, takže musíte počítat s oloupanou slupkou a vařit alespoň 600g brambor). Uvařené brambory necháme do rána v lednici. Schováme si 400ml vody, ve které se brambory vařily a zbytek vylijeme.
Ráno, po 12hod, by mělo být kváskové těsto nadýchané plné bublinek. Odebereme si trochu kvásku do skleničky a uložíme do ledničky na další pečení. Já si schovávám cca 50g, víc není potřeba. Do mísy k těstu dáme oloupané rozšťouchané brambory, vodu, mouky (celozrnné dáme jen 200g, zbytek budeme přidávat postupně při hnětení po prvním kynutí). Robotem s hnětači vypracujeme těsto, přikryjeme a necháme 30min odpočívat. Poté přidáme kmín a sůl, vyklopíme na pracovní plochu a hněteme ručně zhruba 10min. Vložíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme zrát na teplém místečku (teplota by měla být ideálně mezi 25-30°C). Po 2hod těsto dáme na vál a hněteme s postupným přidáváním celozrnné mouky. Jakmile se těsto přestane lepit a má sametový vzhled, několikrát přeložíme a vytvarujeme bochník. Mísu nebo ošatku si vyložíme utěrkou a lehce vysypeme moukou, aby se chléb nepřilepil. Mísu zabalíme do igelitového pytle a necháme kynout 2hod, pokud máte chladněji nebo kolísavou teplotu, potrvá to déle (až 6hod), při normální pokojové teplotě by to měly být 3hod.
Rozehřejeme troubu na 230-250°C (podle možností). Úplně dolů dáme starý plech, na který nalijeme 200ml vody a na nejnižší možnou pozici dáme rozpálit plech, na který budeme sázet chléb. Pokud máte strach, že se při pečení chleba rozplácne, můžete ho upéct v nádobě, která vám zajistí tvar. V tom případě dejte nádobu s víkem na nejnižší možnou pozici místo plechu a plech s vodou nemusíte dávat vůbec, jelikož uzavřená nádoba se napaří sama. Já používám kulatou mísu na kynutí, tak dávám kulatý skleněný pekáč o objemu 3l (sázení na plech zatím neriskuji). Jakmile trouba dosáhne požadované teploty, necháme ji ještě 10-15min běžet na prázdno, aby se napařila (při pečení v nádobě tento krok vynecháme). Po přípravě trouby přendáme opatrně chléb buď na plech nebo do nádoby a šup s ním rychle do trouby a zavřít, aby neuniklo teplo. Po 15min snížíme teplotu na 200°C a dopékáme dalších 35-40min odkryté. Chléb je hotový tehdy, pokud při zaklepání na spodní stranu duní. Po upečení necháme vychladnout na mřížce a teprve úplně chladný ho krájíme. Pokud chcete mít křupavou kůrku a vláčnou střídku i další dny, nejvíce se mi osvědčilo zabalit chléb do dvou látkových plen nebo utěrek a uložit do trouby, jelikož nemám zatím chlebník.

Autor: DlabemeZdrave (více receptů autora), Domácí pečivo
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Uška 19. 03. 2013 - 18:49Odpovědět

Opravdu perfektní popis na chutný chlebík 😋

Jana 19. 03. 2013 - 16:37Odpovědět

Nádherný popis, krásný chleba!! 😋

mneneznas 18. 03. 2013 - 15:25Odpovědět

😋 😄 vyčerpávající popis 😄 a krásný chebíček

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam