1 menší lilek, sůl.
Na marinádu:
3-4 lžíce olivového oleje, trošku provensálského koření, 2-3 stroužky česneku, 1/4 lžičky čili-(tekuté, sypké), 1 lžička sojové omáčky, špetka soli, 1 lžička gustinu.

Lilek v marinádě

Z lilku nakrájíme cca 9 koleček 2-3 mm širokých. Osolíme je a necháme chvíli vypotit. Pak sůl otřeme, lilek vysušíme a kolečka potřeme marinádou z oleje, rozetřeného česneku, provensálského koření, , čili, sojové omáčky, soli a gustinu. Necháme odležet do druhého dne v uzavíratelné misce.
Na pekáč dáme pečící papír, troubu rozehřejeme na 220 stupňů, zapneme horký vzduch, nebo gril a kolečka naklademe na papír. Grilujeme v troubě cca 20 minut a během grilování otáčíme. Ze začátku jsou kolečka měkká. Jakmile začnou být křupavá, vyjmeme je a podáváme.

Takto upravený lilek můžeme samozřejmě použít k čemukoliv, co máme rádi. K opečeným bramborám, k zelenině, k masu a pod.
Poznámka

Inspiroval mne opět Egypt, kde se podobná kolečka lilku podávala ke snídani a já se ho mohla ujíst:-). Ingredience egyptského lilku neznám, tak jsem trochu experimentovala a moc jsem si pochutnala.

Autor: Jana (více receptů autora), Zeleninová jídla
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Jana 19. 07. 2013 - 23:43Odpovědět

😄

mneneznas 19. 07. 2013 - 23:22Odpovědět

Právě to se mi líbí, že vypadá tak báječně 😋 jako vypečené brambůrky, mňam to si dělám chutě takhle pozdě 😄 😄 😋 😋

Jana 19. 07. 2013 - 23:18Odpovědět

Jani, strašně mi to chutnalo. Nemusí to být se špenátem, klidně bych si to udělala místo brambůrků jen tak, na večerní mlsání, třeba i se salátem 😋

mneneznas 19. 07. 2013 - 23:04Odpovědět

Egyptskou inspiraci oceňuji 😄 líbí se mi jednoduchost a vypadá to báječně 😋 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam