750 g hovězí kližky
150 g Debrecínského špeku/nebo jiné slaniny na prošpikování masa
200 ml černého piva Velkopopovický kozel/může být i jiná značka
100 ml vody
1 větší cibule
2 lžíce marmelády z červeného rybízu
1 silnější kolečko citronu
snítka rozmarýnu
sůl,mletý pepř
cca 3 m nitě přeložené na polovinu na utažení masa

Kližka v chutném sosíku

Maso(nejlépe jeden krásný sval vcelku) ) opláchneme, osušíme a prošpikujeme špekem. Pro udržení hezkého tvaru maso omotáme nití, osolíme a opepříme.
Zbytek slaniny, co se nám nevejde do masa nakrájíme na velice drobounké kostičky a dáme do rozehřátého papiňáku na 2minuty pustit tuk. Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a společně orestujeme do zlatavé barvy.
Orestovanou směs nahrneme ke kraji hrnce, volžíme maso a necháme ho prudce po všech stranách zatáhnout. Podlijeme černým pivem a vodou. Přidáme rybízovou marmeládu, kolečko citronu a čerstvý rozmarýn.
Hrnec uzavřeme poklicí a pod tlakem od doby varu dusíme na slabém plameni přidližně 50-60minut. Záleží na stáří hovězího kusu.
Po této době hrnec ochladíme a otevřeme. Měkké maso z hrnce vytáhneme, odstraníme nitě a maso nakrájíme na silnější plátky.
Horkou šťávu nabereme na talíř, položíme plátek masa a podáváme s vařeným bramborem, nebo s krupicovým nokem.

Podařilo se mi ze dvoukilové kližky vyříznout krásný celistvý kus,zbytek jsem nakrájela na roštěnky a ještě kousek zbylo i na gulášek.
Mám doma"masožravce"a vymýšlet nové a neotřelé recepty je někdy vážně makačka:-)Ale výsledek vždy stojí zato.

Autor: Uška (více receptů autora), Masová jídla, Hovězí maso
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Uška 25. 07. 2013 - 22:37Odpovědět

Potěšili jste mě 🙂 Díky všem 😄 Jani já také neumím špikovat 😠 ale tady jsem si vzala takový delší uzoučký nůž a vždy do proříznuté díry,kterou jsem ještě jakoby malinko řezem zvětšila,tak jsem strčila ukazováček a ještě trochu prošťourala(bože to je popis 😄 )Pak tam ty špalíčky slaniny krásně vběhly 😄 Jaroušku,kdyby jsi viděl,jak to motám,porazilo by Tě 😄

mneneznas 25. 07. 2013 - 19:22Odpovědět

Nádhera, to se ti povedlo 😄 😋 😋

Jana 24. 07. 2013 - 0:34Odpovědět

Nádherné maso. Já neumím špikovat🙁

jarda Kadic 23. 07. 2013 - 16:44Odpovědět

Já už to jinde chválil,jestli se nepletu.Teda, Drahuško, jak to děláš,ze to máš tak pěkně zavázané,někde jsem viděl i nějaké rolády,ani nevím od koho a to samé-já to mám vždy,jak válečného invalidu,na chuti to sice neubere........ 😄 😄 😋 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam