450 g vepřové krkovice
100 g tence nakrájeného Debrecínského špeku
50 g na kostičky nakrájeného Debrecínského špeku
2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
3 lžičky kremžské hořčice
čtyřbarevný pepř z mlýnku Kotányi/ale postačí i obyčejný mletý
sůl
snítka čerstvého rozmarýnu
2 m obyčejné nitě přeložené na polovinu

Vepřová roláda"Debrecín"aneb mlska z papiňáku

Maso otřeme vlhkým hadříkem, uprostřed prořízneme, ale nedořízneme. Po rozložení plátu masa nám vznikne tvar jakoby“otevřené knihy“.
Takto připravený plát masa přes potravinářskou folii rozklepeme hezky od středu do stran. Po obou stranách lehce osolíme a opepříme. Vnitřní stranu potřeme 1lžičkou hořčice a poklademe plátky špeku. Zavineme do rolády a upevníme nití.
Do papiňáku dáme na drobnější kostičky nakrájený špek a necháme cca 2minuty smažit, než pustí tuk. Poté přidáme cibuli a restujeme přibližně 5minut, než vše začne hezky zlátnout.
Takto připravený základ vařečkou nahrneme k okraji hrnce. Vložíme roládu a necháme ze všech stran zatáhnout. Podlijeme 150ml horké vody, přidáme zbývající 2lžičky hořčice, rozmarýn, promícháme a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.
Od doby varu dusíme na slabém plameni 25minut.
Po ochlazení měkké maso vyjmene, odstraníme nitě a nakrájíme na porce. Podáváme s vařeným bramborem a vydušenou šťávou.

Pokud nemáme papiňák(tlakový hrnec), postupujeme úplně stejně. Maso necháme v kastrolu zatáhnout, podlijeme vodou do jeho poloviny, přidáme zbývající suroviny a dusíme doměkka, přibližně 45minut. Během dušení průběžně podléváme.

Šťávu jsem již nijak nedochucovala, ani nepřidělávala. Bylo ji akorát a byla hrozně fajn:-)
Brambory jsem použila nové. Byly sice moc hezké, ale ta“mrtvolná“barva mě dostala. Přidala jsem k nim do vody kromě soli a kmínu ještě 1/4lžičky kurkumy pro hezkou žlutou barvu.
Pro informaci ještě přikládám foto podložky, kterou někdy dávám do papiňáku, když dávám vodu pod 200ml. Originál je z hliníku, ten používám jen na zavařování:-) Druhá podložka je z nerezu a tu mi manžel vymontoval ze staré pračky“Romo“. Je k nezaplacení:-)

Autor: Uška (více receptů autora), Masová jídla, Vepřové maso
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Uška 1. 08. 2013 - 23:21Odpovědět

Janinko,když není žádná podložka po ruce,tak stačí občas během vaření s hrncem malinko potřást ze strany na stranu.Dnes se už nemusíme bát,že by nám papiňák bouchl přímo pod rukama,jako u těch zastaralých typů 😄 Ale pro ty,kteří i přesto mají k zatřesení z hrncem respekt,tak podložku můžou nahradit pařáčkem na napařování knedlíků 🙂

mneneznas 1. 08. 2013 - 21:13Odpovědět

Roláda je krásně zamotaná 😋 ta vychytávka s podložkou z romovky je super. Dobrých nápadů není nikdy dost 😄 😄

Jana 1. 08. 2013 - 13:07Odpovědět

No, vidíš? pak někdo řekne, že jsem dobrá kuchařka a takové základní věci nevím! 😄

Uška 31. 07. 2013 - 21:27Odpovědět

Jani,na závitky z kýty v tlakáči Ti bohatě stačí 17-20minut(podle velikosti a podle toho na jak slabo je naklepeš) Krkovička je o něco tuhší maso,navíc prorostlé,takže někdy je i těch 25minut málo 🙂 Všem děkuji 😃

Jana 31. 07. 2013 - 18:25Odpovědět

Dneska jsem dělala něco podobného. Z kýty závitky, na ně hořčici, sušenou šunku a čerstvý podušený špenát na slanině. Bylo to skvělé, ale za 25 minut v tlakáči-(taky jsem to odhadla na 25 minut) se to nedalo krájet, jak to bylo měkké. Nicméně skvělé 😋

Ivka 31. 07. 2013 - 17:42Odpovědět

😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam