900 g hovězí kližky vcelku
200 g valašského špeku
1 lžíce oleje
1 menší cibule
1 velká hrst sušených hříbků
1 kostka zeleninového bujonu
1 zarovnaná lžíce hladké mouky,rozmíchaná v troše studené vody
na špičku nože mletý pepř
na dochucení sůl

Špikovaná a na hříbkách dušená hovězí kližka

Hříbky namočíme na 30minut do studené vody.
Ze špeku si nařežeme delší, úzké špalíčky a vložíme je na 20minut do mrazáku. Poté je vsuneme do kližky, do které jsme si ostrým, úzkým nožem udělali delší tunýlky/otvory.
Zbytek špeku nakrájíme na kostičky a společně s nadrobno nakrájenou cibulí orestujeme na rozehřátém oleji do narůžovělé barvy.
Na takto připravený základ položíme prošpikovanou kližku a necháme ji prudce ze všech stran zatáhnout. Podlijeme horkou vodou zhruba do poloviny masa, rozdrobíme bujon a přidáme z vody vymačkané hříbky.
Přikryté poklicí dusíme doměkka. Občas zamícháme a podle potřeby dolijeme horkou vodou.
Pokud budeme maso připravovat v papiňáku, po zatáhnutí masa podlijeme 250ml horké vody, přidáme ostatní suroviny a od doby varu na slabém plameni dusíme přikryté tlakovou poklicí 40-45minut.
Měkké maso vytáhneme na prkýnko, nařežeme na plátky a uchováme v teple.
Do vařící šťávy nalijeme ve vodě rozmíchanou mouku a slabým varem provařujeme 10minut. Šťávu dochutíme pepřem, dle potřeby přisolíme a podáváme s plátky masa a dušenou rýží.

Autor: Uška (více receptů autora), Masová jídla, Hovězí maso
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Uška 8. 12. 2018 - 17:48Odpovědět

Odpověď na David (8. 12. 2018 - 10:02:12): Davide,děkuji Vám za zájem a za chvilku,kterou jste věnoval k přečtení mého receptu😘Vidíte,a hned máte svou novou verzi na dobré a chutné jídlo😉 Dnes se již většinou používají gelové bujóny ,nebo přímo vývar na podlití z 1 kalíšku(gelu) Knorr.Já se někdy uchýlím i k té klasické"kostce"😉Místo mouky se dá na zahuštění použít i škrobová moučka(poté provařit jen 2 minuty)a nebo se také dá zahustit trochou bramborové kaše🙂 Tento recept je pouze návod,jak by se dalo jídlo připravit a jak to bylo u nás doma 🙂

David , 8. 12. 2018 - 10:02Odpovědět

Bujón nepoužívat, cibuli smažit do hněda, pak přidat plnotucnou hořčici 2 lžíce, vysmazit ocet, přidat kmín, maso, pak na chvíli I houby

ReVolt 13. 06. 2014 - 7:41Odpovědět

😋 😋

mneneznas 5. 12. 2013 - 20:03Odpovědět

😋 😋 😄

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam