Rajčata zralá asi 2,5 kg
tymián, oregano , liebeček
česnek - 10 stroužků
olivový olej etra Virgin
třtinový cukr
mořská sůl
čerstvá bazalka , oregano, rozmarýn, tymián

Balsamico ocet
černé olivy - sáček bez nálevu nebo zelené olivy

Domácí sušená rajčátka v olivovém oleji, bylinkách a s olivami

Na plech potřený olivovým olejem poklademe rajačátka příčně sezříznutá - řezem nahoru. Osolíme, posypeme třtinvým cukrem, udělá se nám pak prima karamelová chuť a zakapeme octem a olivovým olejem. Troubu rozehjřejeme na 200 stupnňů a pak vložíme plechy s rajčátky. Zmírníme teplotu : na 180 stupňů a pečeme rajčata asi 20 minut, Otevřeme mírně troubu na 3 minuty, počkáme a zase pečeme dál na 160 stupňů 20 minut. Zase otevřeme troubu na 3 minuty / tím se zchladí trouba o cca o 20 stupnů/ /a dál pak pečeme na 140 stupňů cca 20 minut. Pak dál pak pečeme na 120 stupnů 20 minut, zase opakujeme vše stejně a pak pečeme na 100 stupňů 20 minut, otevřeme a dokola pečeme, podle stavu rajčat ještě dál pečeme na 100 stupnů 20 minut, dokud nejsou rajčata dostatečně upečená. Takto horká rajčata je vložíme do vyhřátých sklenic vypláchlých vodou a vysušených v troubě na 140 stupňů. Sklenice naplníme rajčaty, prokladáme je plátky česneku, plátky černých oliv a bylinek/ bazalka, atd.. Nakonec zalijeme vše olivovým olejem. Zavíčkujeme a horké obrátíme dnem vzhůru na 24 hodin a vychladlé je uskladníme v temnu a suchu. Nebo je druhá možnost, že je sterilizujeme na 10 minut na 80 stupňů. Buď tak nebo tak.
Třtinový cukr, balsamico, nebo olivový olej s balsamicem a bylinky udělá z rajčat lahůdku pod masa, do salátu na oblohu apod.
Dají se také rajčata sušit tak, že se zapne trouba na 200 stupnů, pak troubu vypneme a dáme tam plech s rajčaty. Po 2 hodinách pak ještě i opakujeme, susíme je tak cca 8 hodin.

Autor: Ivka (více receptů autora), Ostatní
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Ivka 29. 08. 2014 - 19:12Odpovědět

dělala jsem je poprvé, ale jsou s tou olivou a česnekem moc dobré, dávám je teď i do marinád a jsou mňam 🙂 😃

mneneznas 28. 08. 2014 - 20:13Odpovědět

Vypadají hezky doma jsem je nikdy nedělala, ale asi je podle tebe zkusím. 😍 😍 😋 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam