KORPUS- 250 g hladké mouky 1 prášek do pečiva 5 x vejce 240 g cukru moučka 150 ml oleje 100 ml vroucí vody 1 lžíce kakaa

MLÉČNÁ MARCIPÁNOVÁ HMOTA - 1/2 kg cukru moučka 1/4 kg sušeného mléka 1 pl = polévková lžíce glukózového sirupu nebo 2 pl pšeničného sirupu mandlová tresť 2 pl vody

KRÉM - 15 dkg krupicového cukru 1 vanilkový cukr 1 vanilkový pudink 400 ml dl plnotučného mléka 2 másla 10 dkg ztuženého tuku dle libosti můžete ochutit kakao nebo ořechy, kokosem

marmeláda
rum

Dort krok za krokem

Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru (120 g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva.

Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem. Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta.

Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky. Toto množství je na jeden hluboký plech, kde po upečení můžete korpus rozříznou na 2 pláty.

KRÉM: z mléka uvaříme puding, do kterého přidáme oba cukry. Do vychladlého vmícháme máslo pokojové teploty a rozpuštěný pokrmový tuk. Vyšleháme do hladkého krému. Dochutíme oříšky, kokosem, či čokoládou....

Vychladlý korpus prořízneme na dva pláty. Poté si vyřízneme tvar dortu, který si zákazník vymyslel. Na podložku, na které už dort zůstane dáme jeden plát, potřeme jej pikantní marmeládou a vrstvou krému. Přiklopíme druhým plátem a postup opakujeme až do výšky dortu, kterou potřebujeme.Pokud děláme dort ve 3D - necháme nejprve naplněný dort v lednici pořádně vychladit a poté vykrojíme požadovaný tvar.

Celý dort obmažeme slabou vrstvou krému - vyrovnáme nerovnosti - případně punčovinou dort dotvarujeme.... Dáme pořádně vychladit do lednice. Mezitím si rozpracujeme hmotu na potažení, aby měla konzistenci plastelíny. Podsypeme si potahovací hmotu škrobovou moučkou a hmotu vyválíme na dosti velká plát asi 1,5-2 cm.

Na vychladlý korpus položíme plát potahovací hmoty a postupně přiděláváme hmotu ke korpusu - u rohů a krajů hmotu jakoby natahujeme, aby se netvořily varhánky. Hmota je vyhlazená a upevněná do všech roků a záhybů a zbytek hmoty ořízneme těsně u kraje dortu. Poté okraje začistíme a dozdobíme dle fantazie.

Pokud chceme na hmotu malovat - naředíme si do čistého alkoholu požadovanou barvu - dostatečné množství, pokud budeme malovat velkou plochu - a štětcem dort nabarvíme. Kytičky a jiné ozdoby přilepujeme na dort čistým alkoholem.

Autor: hanahcotton (více receptů autora), Dorty, zákusky
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Jana 24. 04. 2017 - 12:46Odpovědět

Hani, nádherně rozepsáno a pro mnohé určitě veliký přínos 🙂 😍

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam