Uchování zelených bylinek na zimu.

Sušení bylin


Před sušením bylinky opláchneme pod tekoucí vodou a necháme důkladně odkapat. Svážeme je do malých svazečků a ty pověsíme do bezprašného prostoru, tak aby vzduch měl k nati dobrý přístup.

Když bylinky dobře vyschnou uložíme je do sklenic celé nebo je podrtíme. Lze je uložit i do mikrotenových sáčků.

K sušení jsou vhodné natě celeru, petržele, libečku, kopru, majoránky, bazalky, dobromysli, estragonu, kerblíku, šalvěje, máty, rozmarýnu, saturejky, tymiánu a mnoha dalších bylinek.


Nasolování bylin


Zelené natě nadrobno nakrájíme a promícháme se solí.

Na sto gramů natě se doporučuje padesát gramů soli. Bylinky uchováme ve sklenici se šroubovacím uzávěrem. Tento způsob uchování bylinek se moc nepoužívá, protože je omezeno jejich další použití. Hodí se zejména do polévek, kde nám pokrm zzároveň i osolí.


Nakládání do octa


Tento způsob uchování natí uchová aroma bylin v podobě aromatizovaného octa. Při přípravě použijeme i koření.

Na litr octa dva hřebíčky, jeden bobkový list, dvě až čtyři kuličky pepře a nového koření.

Dále můžeme přidat česnek, feferonku, tak jak nám bude ocet vyhovovat. Dále potřebujeme minimálně sto gramů čerstvých zelených bylinek. Pro přípravu je vhodnější vinný ocet, ale ani osmiprocentní běžný ocet nám na chuti a vůni neubere.

Vhodné bylinky jsou bazalka, estragon, kerblík, kopr, libeček, pažitka, petržel, rozmarýn, řeřicha, tymián, meduňka, šalvěj, saturejka a určitě vás napadnou další vhodné bylinky.


Nakládání do oleje


Do oleje nakládáme celé natě nebo jen listy. Bylinky pečlivě omyjeme a osušíme. Dobré je nechat je zavěšené nechat dokonale oschnout. Pozor – nezapomeňte, že musí být suché, ale ne zaschlé.

Natě vložíme do sklenic se šroubovacím uzávěrem a zalijeme olejem. Uložíme do lednice nebo chladné spíže. Dobře se skladují v chladném sklepě.

Nakládat můžeme natě jednodruhové nebo si nachystáme směs různých natí.

Takto naložené bylinky se skvěle hodí na saláty i na grilování. Bylinkový olej se hodí na všechny druhy mas, na zeleninu a pokud pečeme maso v alobalu vynikne chuť a vůně nejlépe.


Octovo olejový nálev


Na saláty si nakrájíme na drobno různé bylinky, které si uchováme ve směsi oleje a octa.

750 ml octa a 250 ml oleje protřepeme ve vhodné sklenici a doplníme bylinkami, případně kořením podle naší chuti.Necháme nejméně týden uležet a máme výborné zelené natě do salátů. Před použitím nezapomeňte protřepat, protože olej nám vystoupne nad ocet.


Mražené byliny


Mražení je v dnešní době nejpoužívanější způsob uchování zelených bylinek.

Omyté a osušené bylinky nakrájíme a uložíme v mikrotenových sáčcích do mrazničky.

Zmrazit můžeme jednodruhové či míchané směsi také v malých kostičkách. Do tvořítka na ledové kostky dáme bylinky trochu vody a zmrazíme. Máme hotové jednotlivé porcičky bylinek. Zamrazit lze i bylinky promíchané s trochou oleje nejlépe olivového, dáme do tvořítka a zalijeme vodou.