Ocet a kuchyně

Ochucené octy jsou čím dál více oblíbené. Dnes je možné vybírat ze široké nabídky ochucených octů. Mnoho si jich můžeme vyrobit doma. Vždyť ocet znali lidé již před tisíci lety, kdy se jim víno či pivo, které si tenkrát vyráběli, přirozenou cestou proměnilo v ocet. Bylo to hlavně z nedostatku možností uchovávat vyrobené nápoje v chladnu. Vznikl ocet, který se používá se při konzervování i ochucování. Také v lidovém léčitelství našel ocet uplatnění. Pomáhal při pohmožděninách jako obklad, kloktal se při nachlazení, ředěný pomáhal při nadýmání a jako podpora trávení. Nahrazoval ústní vodu. Také byl znamenitým čistidlem. Tuto schopnost octa vyčistit například vodovodní kohoutky od vodního kamene, nebo dezinfikovat například ledničku pasovala ocet na ekologický čistící prostředek. Jeho využití v domácnosti je opravdu velmi široké.

Nejčastěji používáme ocet lihový, vinný a jablečný. Dále jsou to octy balzamikové, rýžové, sladové a octy s různými bylinkami. Tady se meze naší fantazii nekladou. Oblíbené jsou octy bazalkové, koprové, estragonové, rozmarýnové, saturejkové, česnekové, citrónové, třešňové, bezinkové nebo pivní a mnoho dalších rozmanitých příchutí. Ocet si ochutíme i různým kořením, bobkovým listem, novým kořením a dalšími druhy, které nám potom budou pomáhat ochucovat naše dobroty.

Doma si připravíme ochucené octy nejlépe z jablečného octa, který ochutíme bylinkami, kořením nebo ovocem. Ale můžeme samozřejmě použít i vinný nebo lihový. Čerstvé bylinky omyjeme, osušíme a odstraníme stonky. Lístky nakrájíme na drobno a vložíme do sklenice nebo lahve. Vlažný ocet na bylinky nalijeme až po okraj, aby byliny nevykukovaly nad hladinu (ocet se znehodnotí plísní nebo hořkne). Uložíme do tmavé chladnější místnosti. Jednou denně protřepeme a po deseti dnech ocet přecedíme. Lahve naplníme octem, přidáme kousek bylinky pro ozdobu a je hotovo.

 

A k čemu se hodí?

Jablečný ocet použijeme do marinád, omáček, salátů, na drůbež, divočinu i na čerstvé sýry.

Balzamikový ocet můžeme přidávat do polévek, salátů, k hovězímu, telecímu, jehněčímu, drůbežímu masu, výborně se nám hodí k divočině. Používáme jej k houbám, zelenině, používá se i do zmrzliny a dezertů. Zajímavostí je, že tradiční balzamikový ocet z italské Modeny zraje v dřevěných sudech deset až dvacet let.

Rýžový ocet dáme do polévek, těstovin, omáček, luštěnin, lahodí rybám i telecímu masu.

Sladový ocet se hodí na všechny druhy masa, do marinád na grilování a ochutí bramborový salát. Hojně je využívám v Anglii a na severu Evropy.

Pivní ocet ladí modrým plísňovým sýrům,rybám, vepřovému masu, uplatnění najde u smažených a dušených pokrmů a v polévkách.

Vinný bílý ocet polévky, omáčky, saláty, houby, syrová zelenina, uzené maso, divočina, hovězí maso a dezerty.

Vinný červený ocet na čerstvou zeleninu, houby, hovězí, telecí, jehněčí, divočinu a uzené maso, tvrdé sýry a do dresinků na saláty.

Lihový ocet na konzervaci zeleniny, hub, do salátů, omáček, polévek, využijeme jej jako ekologický čisticí prostředek.