Zelené koření – čerstvé byliny v kuchyni 1. část

Bazalka pravá

Bazalka se jako koření používá čerstvá nebo sušená.
Výtečně se hodí do salátů, čerstvé zeleniny, hodí do všech pokrmů s rajčaty. Oceníme ji při výrobě domácích kečupů. Bazalkou můžeme dochucovat zeleninové a bramborové polévky, mletá masa, omáčky, ragů, grilované ryby, tvaroh, luštěniny – hlavně fazole. Zajímavě ochutí i nakládanou zeleninu.

Bazalka je jednoletá bylinka, kterou můžeme pěstovat v truhlíku nebo na záhoně. Sklízíme ji až třikrát do roka. Více aromatická je čerstvá, ale i sušená je výtečná. Sušíme ji nejlépe ve stínu nebo v sušárně do čtyřiceti stupňů celsia.

Bazalka působí příznivě na zažívací ústrojí, žaludek a močové cesty. Léčí záněty horních cest dýchacích a používá se jako kloktadlo, které má dezinfekční účinky.

 

Dobromysl – oregáno

Dobromysl v kuchyni používáme čerstvou nebo sušenou.Je nepostradatelná při přípravě pizzy, hojně je používána v Italské a Mexické kuchyni.Dobromysl se hodí k luštěninám, rajčatům, rybám, zelenině, sýrům. Dobromysl se dá využít podobně jako majoránka. Ideální je dát majoránku a dobromysl v poměru 1:1, kdy se chuť a vůně obou bylin dobře doplňují.

Dobromysl je trvalka, bývá pěstována jako okrasná rostlina. Roste i planě na suchých a slunných místech. Neměla by chybět na bylinkových záhonech.

Dobromysl pomáhá při zažívacích potížích, při nemocech horních cest dýchacích, při neurózách, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje vykašlávání, používá se jako kloktadlo a také je možno ji inhalovat.

 

Libeček lékařský

Libeček je velmi oblíbené koření, které připomíná magi. Nejlépe vynikne při použití čerstvé natě do hovězí polévky. Hodí se samozřejmě i do dalších druhů polévek, omáček, při pečení masa, do salátů. Přidáním libečku při vaření brambor vynikne jejich chuť.

Libeček je trvalka, která dorůstá až dvoumetrové výšky. Z libečku využijeme nať, lodyhu, kořen i plody, které se používají při nakládání zeleniny do octa.

Libeček působí silně močopudně, upravuje zažívání, tvorbu a vylučování žluči a pomáhá při nadýmání.

 

Máta peprná

Máta se hodí při přípravě zeleniny, hrachu, fazolí, čočky, ochutí luštěninové polévky, omelety. Dále ji můžeme dát do ovocných salátů, pudinků, zmrzlin, krémů, nákypů . Hodí se i do jogurtů, mléčných koktejlů, ovocných salátů, nápojů i kompotů. Výborná je na přípravu nápojů a čajů. Zejména v létě je velmi osvěžující, protože mentol, který máta obsahuje příjemně chladí a osvěžuje. Mátu využijeme také při přípravě skopového masa. Dělá se z ní mátová omáčka a tou se skopové maso přelévá. Přidává se patnáct minut před dokončením dušení masa. 

Máta je trvalka. Používáme listy, které jsou nejlepší sušené přirozenou cestou. Sbírá se těsně před květem.

Máta upravuje zažívání, tvorbu a vylučování žluči, uvolňuje křečovité stahy hladkého svalstva, zmírňuje nadýmání a má dezinfekční účinky.