Zelené koření – čerstvé byliny v kuchyni 4. část

Tymián obecný

Tymián používáme čerstvý nebo sušený. Dobře se kombinuje s rozmarýnou a šalvějí. Do teplých pokrmů přidáváme tymián na začátku přípravy pokrmu. Hodí se do zeleninových, luštěninových a rajčatových polévek, masových vývarů. Také do smetanových, bylinkových a rajčatových  omáček.Dobře okoření všechny druhy masa. Vhodný je uzenářských výrobků, zvláště těch do nichž přidáváme játra. Ochutí nám marinády na masa ke grilování. Kořeníme jím pokrmy z čerstvé i dušené zeleniny, sýrová, vaječná i bramborová jídla. Ochutí bylinková másla, přidává se do ochucených octů, zálivek na saláty i k nakládání zeleniny. Tymián patří k nejdéle a nejčastěji využívaným kořeninovým rostlinám.

Tymián má rád lehkou, vápnitou na živiny bohatou půdu a chráněné slunečné stanoviště. Můžeme jej pěstovat i v truhlících nebo na skalkách. Bohatě olistěnou nať sklízíme na počátku rozkvětu a sušíme ve svazcích. Suché bylinky uchováme v dobře uzavřených dózách.
Pozor - sušený tymián dávkujte opatrně je mnohem účinnější než čerstvý!!

Tymián má dezinfekční účinky, používá se při nemocech dýchacích cest a trávicího ústrojí. Zevně se z tymiánu připravují koupele a kloktadla. Dlouhodobé užívání nebo vysoké dávky mohou způsobit toxikózu!!


Pelyněk kozalec - estragon

Pelyněk používáme čerstvý nebo sušený. Estragon je typický pro francouzskou kuchyni, kde se používá společně s petrželí, kerblíkem a pažitkou ve směsi " fines herbes". Několik lístků přidáváme do salátů, bylinkových másel, majonéz, smetanových omáček a polévek. Dále pelyňkem kořeníme lahůdkovou zeleninu, vařené a dušené ryby, drůbež, vaječné pokrmy, nádivky. Ochucujeme jím octy a hořčice. Použijeme jej při nakládání zeleniny a také při výrobě marinád na masa určená ke grilování a pečení. Kromě pelyňku kozalce se používají další druhy. Například pelyněk brotan, pelyněk pravý a pelyněk černobýl.

Pelyněk má rád slunné místo a humózní půdu s dostatkem vláhy. Rozmnožuje se dělením trsů a semeny. Mladé výhonky se sklízí před rozkvětem a sušíme je ve svazečcích ve stínu na vzdušném místě. Pelyněk je trvalka až sto dvacet centimetrů vysoká.

Pelyněk pomáhá při nechutenství a zažívacích potížích, také proti střevním parazitům.   


Pažitka

Pažitka je jedno z nejznámějších a nejoblíbenějších kuchyňských bylin. Používá hlavně čerstvá, ale dnes se těší oblibě i pažitka sušená nebo mražená. Používá se do polévek, smetanových a bylinkových omáček, hodí se k pečeni, vařenému i dušenému masu, drůbeži i rybám. Přidáme ji do zeleninových jídel, do vaječných pokrmů, do tvarohových a sýrových pomazánek. Do jogurtů, bylinkových másel a majonéz. Čerstvě nasekanou pažitku sypeme na vařené brambory, těstoviny, rýži nebo na chleba s máslem.

Pažitka je trvalka, která dorůstá asi třicet centimetrů vysoko. Daří se jí na záhonu i v květináči za oknem. Má ráda těžší humózní půdy, dostatek živin  a vláhy.

Pažitka má vysoký obsah vitamínu C, podporuje trávení a částečně působí na snižování krevního tlaku.