Cizrna - římský hrách

Cizrna známá také jako římský hrách patří do rodu bobovitých rostlin a  je pěstována jako luštěnina. Cizrna má velký obsah bílkovin až 30%, dále škrob asi 45%, proto je velmi výživná a vhodná pro děti a těhotné ženy. 

Je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, cizrna pomáhá snižovat cholesterol, pomáhá předcházet stárnutí, potlačuje stres a deprese. Konzumací cizrny snižujeme riziko infartku, pomáhá při chudokrevnosti, podporuje správnou peristaltiku střev, brzdí aktivitu rakovinných buněk. Prospívá srdci, pomáhá udržet správnou hladinu cukru v krvi, pomáhá při kloubních potížích.. Je výborným antioxidantem. Cizrna je třetí nejvýznamnější luštěnina ve výživě, hned po hrachu a fazolích. Je vhodná  pro diety: bezlepkovou, bez cholesterolu, diabetickou, nízkokalorickou, s vysokým obsahem vlákniny.
Cizrnu upravujeme jako hrách, před přípravou ji namočíme nejlépe přes noc. Potom můžeme připravit polévky, přílohy k masu, saláty, kaše, pomazánky.  Lze ji vařit, dusit, smažit. Ještě lépe využijeme její  výživovou hodnotu když ji necháme naklíčit. 
Cizrna se dá pěstovat i u nás, hezky roste a vypadá, ale pěstování v malém záhonu dá malý výnos. V lusku jsou pouze dvě zrna a lusků bylo poskrovnu. Na zahradě vypadá ovšem hezky.
Čerstvá cizrna chutná jako zralejší hrášek s příchutí oříšků.