Rajče

Rajče provází desítky let starý spor, zda je to ovoce nebo zelenina. Již v roce 1893 Nejvyšší soud Spojených států rozhodl, že rajče je zelenina. Rozhodl, tak patrně proto, že na zeleninu se vztahovalo dovozní clo a na ovoce ne.

Podle botanického hlediska je rajče spíše ovocem a také takto rozhodla v roce 2011 EU.

Nechme úvah zda je rajče ovoce nebo zelenina a soustřeďme se na široké využití rajčat v kuchyni. Jsou skvělá v teplé i studené kuchyni a mnozí si bez chuti račat nedovedou některé pokrmy představit. Rajčata mají široké spektrum barev, velikostí a chutí. Jsou malá, velká, oválná či masitá. Jsou z čeledi lilkovitých jejižch plod je bobule zvaná rajče. Jedná se o vytrvalý keřík, ale v našich podmínkách se pěstuje jako jednoletka. 

Rajčata jsou vhodná pro redukční a očistné kůry, protože obsahují velké množství antioxydantů. Do jídelníčku by je měli zařadit ti co mají potíže s oběhovým systémem, onemocněním srdce a poruchami látkové výměny. Je vhodné i při revmatismu a při ledvinových potížích. Má vliv na krvetvorbu, jako podpůrný prostředek pro růst vlasů  - v tomto případě se aplikují na pokožku jako maska (používá se v Indii). Doporučují se i na povadlou pleť, kterou mírně zabarvují a projasňují.

Rajčata obsahují více než 90% vody, 5% sacharidů, 2,5% bílkovin, vitamin B, B1, C, beta karoten, kyselinu listovou, niacin, draslík, sodík, hořčík, fosfor, vápník, jód a vlákninu. Celá rostlina obsahuje glykosid solanin, který je sice jedovatý, ale ve zralých plodech jsou pouze nepatrné stopy, které neškodí. Pozor si musíme dát na nezralé plody. Tyto nezralé plody můžeme přidat do čalamád, ale nemělo by jich být více jak 20% ve směsi.

Rajčata jsou základem kečupů. Hojně se používají v Italské kuchyni. U nás se rajče těší také velké oblibě. Ať už rajče nakrájíte na chleba se sýrem, použijete jej do rajské omáčky nebo na špagety, přejeme dobrou chuť.