Potraviny vhodné při dietě

 Rok co rok na sklonku zimy mnoho z nás zjišťuje, že k zapnutí knoflíčku u letních kalhot chybí nějaký ten centimetr. Tato nepatrná míra odstartuje honbu za nejlepší a nejrychlejší dietou. Začneme držet "osvědčené a vyzkoušené" diety a očekávaná ztráta kil a obvodu pasu se stále nechce dostavit. 

Do svého jídelníčku zařaďme potraviny výživné, ale zároveň lichotící naší postavě. Správně zvolené potraviny podpoří naše hubnutí bez hladovění, které jak víme všichni nevede k takovému výsledku jaký bychom chtěli. 

Potraviny vhodné při dietě:

Jablka

Jablka jsou vhodná při dietě hned z několika důvodů. Průměrně velké jablko má asi 50 kalorií. Obsahuje potřebné minerály a vitamíny. Pektin pomáhá snižovat cholesterol a odbourává škodlivé látky těla. Vláknina zasytí a fruktóza udrží stálou hladinu cukru v kvi. Jablko je vhodné sníst pokud se dostaví chuť na něco sladkého. 

Jablečný ocet

Díky jablečnému octu se zbavíme škodlivých látek a zlepšíme si metabolismus. Každý den začneme sklenicí vody se lžící jablečného octu a spalování tuků bude rychlejší. Pokud nejste schopni vypít slkenici vody s octem, využijte jeho skvělé vlastnosti v zálivce na salát. Nezapomeňte po vypití sklenice vody s octem na důkladné vypláchnutí úst aby netrpěla zubní sklovina.

Citrony

Skvěle dochutí pokrmy, nastartují imunitní systém a působí detoxikačně. Díky detoxikaci docílíme sprvné funce všech orgánů. Oblíbená při dietách je voda s citronovou šťávou, ale pozor - citrony ochlazují organismus a proto přidejme trochu skořce či zázvoru a tím organismus zahřejeme.

Česnek

Má antibakteriální účinky a snižuje cholesterol v krvi. Tím se zrychluje spalování tuků. Ideální je používat česnek čerstvý, ale někdo jej nesnáčí a potom je vhodné použít například česnekovou tinkturu nebo třeba koupit česnekové pilulky.

Fazole

Fazole mají nízký glykemický index, vláknina obsažená ve fazolích zasytí a nabudí pocit sytosti díky tak zvanému indexu sytosti. Fazole můžete konzumovat denně, jak konzervované tak i vařené nebo naklíčené mungo fazolky. Fazole usnadní tělu zbavit se přebytečné vody.

Vejce

Vejce již není zapovězená potravina, naopak se hodí při redukci váhy. Obsah vitamínu D zabraňuje ukládání tuků, dále pomůže snížit krevní tlak a zesiluje účinky inzulinu. Vajíčka zasytí a pomáhají s redukcí váhy.

Křen

Křen podporuje trávení, urychluje metabolismus a díky obsahu močopudných látek pročišťuje organismus. Využime jej do pomazánek nebo omáček.

Ovesné vločky

Vynikající při redukci váhy. Jsou plné vlákniny která udržuje hladinu cukru v krvi, podporují metabolismus a spalování tuků. Ranní miska ovesné kaše zajistí menší sklon k přejídání. 

Brokolice

Vysoký podíl vlákniny urychluje látkovou a metabolismus sacharidů a bílkovin. Podporuje imunitní systém. Porce brokolice má asi 20 kalorií a proto ji můžeme konzumovat prakticky bez omezení. Ideální je připravená na páře

Mandle

Hrst nepražených mandlí důkladné rozžvíkejte a zapijte sklenkou vody. Zasití vás na pár hodin pomohou snižovat tlak. Vitamín E obsažený v 60 gramech mandlí pokryje polovinu denní dávky. Mandle pomáhají tvořit svalovou hmotu. Jezte mandle neloupané a nesolené.

 

Další potraviny si představíme v dalším článku.

Berte vždy v úvahu váš aktuální stav. Při držení diety vždy myslete na to, aby jste si organismus nevyčerpali a dodržovali jste pitný režim. Začněte pozvolna a nenechte se odradit pomalým úbytkem váhy. Přeji hodně pevné vůle a trpělivosti při cestě za menší konfekční velikostí.