200 g měkkého salámu
150 g uzeného špeku
20 cm z větší cukety
1 velký brambor
2 větší cibule
4 velké stroužky česneku
1 červená paprika
1 bílá paparika
1 kostka masoxu
3 kl koření Hungaria
2 pl sladké červené papriky
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
1 pl hladké mouky
čerstvé bylinky na posypání a ozdobu

Zeleninový guláš s uzeninou

Nejlépe do vajíčka na luhování čaje vložíme kuličky nového koření,pepře,bobkový list a dáme do menšího kastrůlku s 2dl vody vařit.Z větší cukety si ukrojíme asi tak dvaceti centimetrový kousek, očistíme, rozpůlíme, odstraníme dužinu s jádry a nakrájíme na menší kostky. Bramboru oloupeme a nakrájíme také na kostičky. Paparikám seřízneme vršky, odstraníme jádřinec, opláchneme a nakrájíme na širší proužky, očištěné cibule na hrubší kousky a česnek na plátky.Slaninu si nakrájíme na větší kostičky a salám na kousky,jak jsme zvyklí do buřtgulášku.
Než jsme si připravili a nakrájeli všechny suroviny, tak se nám koření dostatečně vyvařilo, můžeme vypnout a odstavit bokem na pozdější použití. Na oheň dáme rozehřát větší hrnec, vsypeme nakrájenou slaninu a 4minuty na slabém plameni necháme rozpouštět. Pak přidáme nakrájené cibule, plamen zesílíme a 10minut restujeme, až nám cibule začne malinko zlátnout, poté přidáme plátky česneku, koření Hungaria, promícháme, přidáme bramboru, zasypeme mletou paprikou, znova promícháme, přilijeme 2dl vody, rozdrobíme kostku masoxu, ubereme plamen na minimum a pod pokličkou vaříme 5minut. Po 5minutách přidáme nakrájenou cuketu a obě papriky, přilijeme vodu z vyvařeného koření, promícháme a pod pokličkou vaříme dalších 5minut. Po uplynutí této doby přidáme nakrájený salám, ve 4dl studené vody rozmícháme polévkovou lžíci hladké mouky, vlijeme do hrnce ke všem surovinám a za občasného promíchávání ode dna provařujeme 10minut. Odstavíme z ohně a podáváme posypané zelenýma bylinkama nejlépe s čerstvým chlebem, nebo s jiným pečivem.
Kombinace všech uvedených surovin se v závěru spojila v príma šťavnatou baštu na které jsme si moc pochutnali.Žádné jiné koření, sůl ani pepř jsem nepoužila, ale kdo má rád ostrá jídla, může si přidat pálivou papriku, pepř, nebo chilli.

Autor: Uška (více receptů autora), Zeleninová jídla
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

mneneznas 4. 05. 2012 - 14:04Odpovědět

Díky za info 😄 😄

Uška 3. 05. 2012 - 22:10Odpovědět

Jani,toto koření se dá i objednat např. v Rojíkovo koření.A je velice dobré jak do mletých mas i na steaky(doufám,že jsem to napsala dobře 😲 😄 😄 )

mneneznas 2. 05. 2012 - 20:45Odpovědět

Takovéto gulášky mám ráda, to koření jsem ještě nezkoušela, ani jsem ho neviděla, mrknu po něm a zkusím 😋 😋 😋 😄 😄

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam