600 g jehněčí plece 400 g jehněčího hřbetu
směs bylinek /petrželka, rozmarýn apod./
4-5 kuliček nového koření
300 g gazdovské nebo jiné slaniny
2-3 bobkový listy
2-3 červené cibule
5-6 stroužků česneku
500 ml hovězího vývaru
500 ml červeného vína
sůl

Jehněčí na česneku a bylinkách se zapečeným bramborovým pyré

Postup
Jehněčí maso řádně omyjeme, očistíme. Maso potřeme pastou,kterou jsme si připravili z česneku, oleje, soli rozmarýnu a promnutých bobkových listů. Naložené maso ještě posypeme bylinkami a dáme přes noc do chladu.

Na druhý den si pánvi orestujeme na kostky pokrájenou gazdovskou slaninu, s rozebranou pokrájenou červenou cibulí.Touto slaninovo-cibulovou směsí jehněčí naložené maso přelijeme. Přidáme 0,5 litru vývaru a 0,5 l červeného vína. Pekáč přikryjeme druhým pekáčem, vložíme na 250 stupňů do rozpálené trouby a zprudka pečeme cca 15 minut. Poté plamen zmírníme a pečeme dál přikryté cca 2 hodinky na 160-180 stupňů a průběžně kontrolujeme a podléváme. Po jeden a půl hodince horní pekáč odkryjeme a cca na půl hodinky ještě maso dopékáme podle výsledku, jak je masíčko měkké. Pokud je měkké a křehké, vyjmeme jej a necháme poté výpek ještě vydusit, až trochu zhoustne.

V době pečení masa si připravíme brambory na pyré.
Brambory oloupeme, uvaříme do měkka a dáme do vhodné nádoby. Přidáme máslo, bylinky,/kerblík nebo petrželku/, sůl a pak za stálého míchání přidáme vejce. Bramborovou hmotu dáme do máslem vymazané zapékací nádoby a dáme zapéci do předehřáté trouby do zlatova. Podáváme s masem.
Pyré se dá dělat i s kapustou a jinou zeleninkou.

Autor: Ivka (více receptů autora), Masová jídla, Skopové maso
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

nofrona 11. 06. 2012 - 18:45Odpovědět

😋 😋

Ivka 10. 06. 2012 - 10:54Odpovědět

četla jsem na netu, že je jehněčí druhé nejtučnější maso, ale má zase nejvíce vitamínů řady B a jiné dobré prvky, tak babo raď, viď?? 😋 😄 😄 😃

Jana 9. 06. 2012 - 22:36Odpovědět

Hmmmm, jeněčí, zase si ho budu muset sehnat 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam