hladká mouka, voda

Seitan - domácí výroba

Hladkou mouku vsypeme do mísy a pomalu zalíváme vodou. Průběžně zpracováváme mouku s vodou na pevné těsto. To necháme minimálně hodinu odpočinout.
Pak si malým proudem pustíme vodu a začneme z těsta vymývat škob. Těsto opatrně hněteme a vodu necháváme stékat po stěně misky. Voda je ze začátku uplně bílá a průběžně jí vyléváme. Těsto má občas tendenci se rozpadat na menší kousky proto doporučuji přípravu seitanu v menší misce, aby těsto nemělo kam „utíkat“.
Vymývání škrobu trvá zhruba 20-25 minut a po této době je voda zcela čirá a hmota drží tvar.
Seitan pak dáme na prkýnko a necháme chvíli odkapat všechnu vodu.
Pak seitan nakrájíme na plátky, které můžeme opatrně pěstí rozklepat. Pokud víme, že seitan budeme používat třeba na čínu nebo guláš, můžeme rovnou pokrájet na nudličky nebo kostičky. Nebo ho můžeme nechat vcelku a jemně naklepat pěstí do velké placky - v případě použití např.na rolády apod.
Ve větším hrnci dáme svařit vodu a zeleninu s kořením, kterým chcete seitan dochutit. Jakmile se voda začne vařit, kousky seitanu do vody vložíme a opatrně vařečkou promícháme, aby se nepřichytávali ke dnu.
Jakmile seitan vyplave, necháme ještě asi 3 minuty vařit a pak vyndáme na suché prkénko. Seitan je připravený k další spotřebě. Můžeme obalit jako řízek, naložit do různých marinád nebo dát zakryté do lednice a použít následující den.

Pozn. každá mouka saje jinak, proto neuvádím konkrétní množství, ale zpravidla vychází na 1kg mouky 400-500ml vody. Vždy je ale lepší vodu přidávat postupně.

Autor: Kuchař5732 (více receptů autora), Ostatní
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Uška 10. 07. 2012 - 17:39Odpovědět

Jůů 😲 tak toto neznám,ukládám a chválím 😋 😋 😋

mneneznas 4. 07. 2012 - 18:25Odpovědět

😲 Lucko, to je bezva recept, já jsem zatím seitan nevyráběla, ale láká mě díky za recept 😄 😄 😋 😋

Jana 2. 07. 2012 - 15:25Odpovědět

No super nápad!!! Já jsem tvůj předešlý recept dala na FB, pokud nevadí, tak třeba se to někomu hodí!! 😃

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam