na vývar:
½ hovězího srdce(může být i celé)
kořenová zelenina
snítka libečku(pro chuť i vůni v kuchyni)
1 cibule i se slupkou(pro hezkou barvu vývaru)
3 stroužky česneku
5 kuliček pepře
sůl
2 l vařící vody
na dohotovení:
uvařené srdce
širší plátek zauzené slaniny/špeku
1 malá cibule
¼ kostky masoxu
1,5 dl vařící vody
na zelí:
650 g již okrouhané kedlubny(cca 1 a ½ ks větších kedluben)
150 g libovolné slaniny/špeku
1 velké jablko
ocet,sůl,mletý pepř(dle chuti cukr)
voda na podlití

Hovězí srdce na cibulce s kedlubnovým zelím(srdíčko je z papiňáku)

Srdce opláchneme, dáme do hrnce, přidáme koření, očištěnou zeleninu kromě cibule u které pouze odřízneme suchý kořínek a slupku ponecháme pro lepší zbarvení vývaru. Vše zalijeme vařící vodou, uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na slabém plameni vaříme cca 50minut.
Mezitím si od slupky okrájíme kedlubny a jablko a vše nastrouháme na širokém slzičkovém struhadle. Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na menší kostičky. Necháme rozehřát větší kastrol, vložíme nakrájenou slaninu a necháme cca 3minuty aby pustila tuk. Přidáme cibulku a restujeme další 3minuty. Poté přidáme nastrouhané kedlubny s jablkem, mírně osolíme, zakápneme 2 pl octa(kedlubny se nerozdusí) podlijeme 1 dl horké vody a za občasného promíchání a kontroly tekutiny dusíme 15minut. V závěru dušení mírně opepříme, dle chuti dochutíme a odstavíme ze sporáku.Ocet je lepší přidat hned v začátku vaření, zabrání se tím rozvaření kedluben, které jsou na to náchylné. Zelí zůstane hezky na skus.
Hrnec s uvařeným srdíčkem ochladíme a otevřeme. Z měkkého srdce odstraníme přebytečný tuk a maso nakrájíme na zhruba 1,5cm široké plátky.
Připravíme si základ na dohotovení srdíčka.
Malou cibulku a slaninu nakrájíme nadrobno a dáme do papiňáku na rozehřátý olej osmahnout do zlatavé barvy cibulky. Přidáme plátky srdíčka, 1,5dl vařící vody a ¼ kostky masoxu. Hrnec opět uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na slabém plameni vaříme 10minut.
Takto připravené srdíčo se zelím chutná dobře s uvařeným bramborem, ale je také dobré s bramborovým knedlíkem.
-----------------------------------
My jsme doma na stravu pouze dva,ale hovězí srdíčko dávám vždy vařit celé(cca 1ks/1,10kg to se potom krásně mlsá s křenem,nebo s hořčicí)Lze použít i ke koprovce,nebo rajdě,nebo k jiné omáčce, nebo nadrobno pokrájet a vmíchat do uvařené rýže společně se zeleninou jako rizoto.

Autor: Uška (více receptů autora), Masová jídla, Vnitřnosti
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

mneneznas 20. 09. 2012 - 20:57Odpovědět

kedlubnové zelí jsme už dlouho neměli a giganty jsou ve sklepě 😄 jen nějak "nejsou lidi" na vaření 😄 recept se mi líbí 😋

Jana 19. 09. 2012 - 10:34Odpovědět

😋 😋 😋 😋 😋 😋 mńáám!!!!!

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam