1 brokolice, voda / koření a bylinky podle každého /




Brokolice v kostce

Brokolici rozebranou na růžičky nejdříve ponoříme do vroucí vody / můžeme dát i lžičku octa / a pak přecedíme od drobných nečistot, které nám vyplavou napovrch. Poté ji rozmixujeme na hustou kaši, kterou vkládáme do tvořítek na led. Kdykoliv ji pak můžeme v kuchyni použít.

Poznámka
Je to velmi zdravá zelenina, ale není vždy hned po ruce, tak si ji uděláme do zásoby, abychom ji mohli využívat v kuchyni častěji. Můžeme k ní přidat i libovolné koření /kari nebo muškátový oříšek, sůl nebo jiné bylinky/ nebo ji uvaříme samotnou.


Můžeme ji také dát do odšťavovače a popíjet jen tak, aneb z ní vařit chutné polévky s mrkví, celerem, petrželkou, smetanou apod.

Růžičky brokolice obsahuje látku zvanou sulforafan, který chrání plíce, proto je velmi vhodná pro kuřáky a také preventivně působí podle studií velmi účinně proti rakovině.

Autor: Ivka (více receptů autora), Ostatní
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Ivka 21. 09. 2012 - 11:07Odpovědět

Já jsem to četla ve Zdravých receptech, paní, která s tím má zkušenost velkou, pije, jí, přidává, tak prý ji to v životě velmi pomohlo 😋 😄 😋 😄

ReVolt 21. 09. 2012 - 7:37Odpovědět

Tak to je pecka 😲 ,to by mě v životě nenapadlo

Ivka 20. 09. 2012 - 22:44Odpovědět

No já si myslím také, je to pro lidi s menším mrazákem, někdo si radši prý zamrazí borkolici rovnou, ale já jsem udělala z jedné brokolice 20 kostiček, smíchala jsem ji rovnou i s kořením, přidávat to budu i do omáček i do polévek všeho druhu, nemám vždy doma brokolici a její význam v našem zdraví je velmi velký, takto mám klídek, takový zdravý bujón je to, nemusím zrovna mít vždy růžičky brokolice, ale kostičky jen jako doplněk, ano, zatím jsem to dnes i pila a prima, já ji jinak neumím konzumovat než takto 😄 😋 😃

mneneznas 20. 09. 2012 - 19:55Odpovědět

😲 😲 😲 😲 no Ivko, to je nápad!!! Super 😄 😄

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam