50 g másla
60 g hladké mouky
1 větší cibule
500 g rajčat
nebo 5 PL rajského protlaku
1 čajová lžička švestkových povidel
1 čajová lžička mleté škořice
špetka perníkového koření
5 zrnek celého pepře
2 zrnka nového koření
kousek bobkového listu
asi 2 Pl octa
1 PL cukru
1 a půl litru vody /vývaru z hovězího předního masa/

Staročeská omáčka z povidel , skořice a rajčátek podle receptů bábinky

1 verze podle babičky :

Na másle zpěníme cibuli, zasypeme hladkou moukou a usmažíme tmavší jíšku. Rozředíme ji a povaříme. Přidáme do ní pokrájená omytá rajčata s kořením a rozvaříme je. Omáčku prolisujeme cedníkem, znovu přivedeme do varu, podle chuti osolíme a doplníme povidly a skořicí a přisladíme. Omáčka, zelenina a rajčata se dobře lisují dřevěnou stěrkou na lisování ovoce.

Vaříme-li omáčku z rajského protlaku, povaříme pak cibulovou jíšku s kořením, procedíme a do vařící omáčky rozmícháme protlak, lžičku povidel a lžičku skořice a je-li potřeba, dosladíme. Necháme přejít varem, odstavíme.

Omáčku můžeme zjemnit několika lžícemi smetany. Je-li řídká, rozkvedláme ještě trochu mouky, ale většinou už to není potřeba.

Podáváme s knedlíkem s kousky hovězího masa.´

2. verze podle babičky:

Dá se udělat rajská omáčka i bez jíšky:
A to tak, že rajčata rozvaříme a prolisujeme. Tekutiny dáme tolik ,aby ji bylo asi 3/4 litru. Dáváme-li protlak, rozředíme jej vařící vodou nebo vývarem z masa. Do vroucí omáčky přilijeme rozpálenou, na kostičky pokrájenou slaninu. Vše rozmícháme a podle chuti přisolíme,. Omáčka je pak jen mírně zahoustlá rajčaty nebo protlakem. Hodí se pak k rizotu nebo na polití těstovin.

Poznámka
Dala jsem obě verze receptů podle bábinky z kuchařky, ze které vařila. Všechny slovní výrazy a citace jsem zde ponechala, neměnila jsem je, jinak by to už zase nebylo jinak a ne podle bábinky. Omáčky jsou zde zcela určitě, ale zkusila jsem "staročeskou rajskou omáčku " jak se vařila dříve podle babičky.

Autor: Ivka (více receptů autora), Ostatní
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Jana 26. 10. 2012 - 21:13Odpovědět

😋 😋 😋 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam