Na steaky:

600 gr krůtího masa ( vykostěné stehno )
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
mletá sladká červená paprika ( 4 špetky )
1 vejce
3 lžíce strouhanky
50 g mandlových lupínků
4 lžíce oleje


Na omáčku:

250 ml 33% smetany
3 lžíce kaparů

Na pošírovanou hrušku:

2 zralé, pevné hrušky
200 ml bílého vína
200 ml vody
2 lžíce třtinového cukru
špetka mleté skořice
špetka mletého zázvoru

Krůtí masíčko s křupavou mandlovou krustičkou, kaparovou omáčkou a pošírovanou hruškou

Pokud koupíme femurek ( rozuměj.. stehno ) z krůty i s kostí, nejdříve si ho ( to stehno ) vykostíme a odkožkujeme. Ty odřezky a kosti můžeme následně použít na výborný vývar. Maso nakrájíme na čtyři přibližně stejné plátky. Ty zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme mletou paprikou. Ručkou svou toto vše vetřeme do maska. Na pánvi rozpálíme olej a masa zprudka opečeme z obou stran, což trvá cca 5 minut. Paprika nezhořkne, je to právě dnes vyzkoušeno. Maso odložíme do pekáčku. Připravíme si mandlovou krustičku: vejce, strouhanku a mandlové lupínky promícháme vařečkou nebou rukou na kompaktní hmotu. Tu následně naneseme na orestované steaky. Vložíme do trouby předehřáté na 170 st a dopékáme i s poklicí cca 20 monut. Na posledích pět minut poklici sejmeme. To proto, aby byla hezká barvička a křupavá kůrčička.
Do pánve s výpekem od steaků vhodíme okapané kapary, krátce osmahneme a zalijeme smetanou. Na mírném ohni necháme za občasného promíchání zhoustnout. Podle chuti dosolíme. Ale není to třeba, kapary jsou slané samy o sobě dost.
A jdeme na hrušku: do hrnce dáme odměřené množství vody a vína, přidáme koření, cukr a uvedeme do varu. Necháme vařit cca 5 minut. Hrušky zbavíme slupky, rozpůlíme, vykrojíme jadřinec a vložíme do hrnce, ze kterého se line krásná vůně. Nevaříme, necháme jen těsně pod bodem varu hezky pošírovat, za občasného obracení hruškových půlek. Nesmíme hrušky rozvařit, chceme docílit, aby byly sice měkké, ale jen tak dosklovata. Tento proces trvá přibližně 15-20 minut. Poté hrušky vyjmeme z lázně a opláchneme ledovou vodou. Pak každou půlku překrojíme a nožem vytvoříme zářezy, čím nám vzniknou hezké vějířky.
Jako příloha jsou výborné např. bramboráčky.
Dobrou chuť.

Zdroj: Vaříme krok za krokem, upraveno.

Autor: rebečka (více receptů autora), Drůbež, Krůta
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Ivka 2. 12. 2012 - 2:14Odpovědět

Ty jsi ale taková malá velká spisovatelka, také se někdy tak moc rozepíší, ale je to pak jasné, jak se to má dělat, moc se mi to líbí, ale na mne je to hodně velké jídlo, wow, tak na svátky, nebo pro návštěvu také, to very, to ano 😋 😄 🙂 😃 😲

mneneznas 1. 12. 2012 - 20:14Odpovědět

😲 moc se mi to líbí a určitě to každý podle perfektního popisu zvládne, díííky 😄 😋 😋

Jana 1. 12. 2012 - 16:26Odpovědět

Hoootový romááán!!! Ale nádherné jídlo! 😄

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam