800 g předvařených drštek
100 g tuku / sádla /
120 g mouky / hladké /
200 g kořenové zeleniny
150 g hub /jaké máme zrovna doma /
sůl, červená sladká nebo gulášová paprika
pepř, voda nebo vývar
zázvor
+ uzené maso např. žebírko / kosti / podle každého
petrželka a 2 rajčátka na vyvaření

Drštková polévka s uzeným masem, zeleninou, podle babiččiny kuchařky

Drštky / předvařené / ještě jednou opereme, vařící vodou spaříme, vodu slijeme a zalijeme ji novou vodou a osolíme. Můžeme přidat i kosti.Později přidáme oškrábanou kořenovou zeleninu. Vše vložíme do polévky. Když jsou drštky měkké, pokrájime je i se zeleninou na drobné nudličky. Vše vložíme zpět do polévky. Jíšku děláme dvojí: jednu, která polévku zahustí a pak druhou, tmavší, která ji dodá správné barvy a vůně. Drštková polévka potřebuje hodně jíšky. Když jíška trochu zažloutne, oddělíme ji polovinu do hrnečku a ostatní smažíme až dohněda. V poslední chvíli přidáme do jíšky lžičku sladké červené papriky / nebo čerevené gulášové papriky /, zamícháme a hned zalijeme studenou vodou. Ve studené vodě rozmícháme i světlou jíšku a všechno nalijeme do polévky. Vaříme ji dál mírným varem ještě půl hodiny, aby se jíška dobře povařila. Často polévku zamícháme, aby jíška neklesla ke dnu a nepřipálila se. Kořeníme pak ještě čerstvě mletým pepřem, popřípadě i zázvorem a hlavně zelenou petrželkou. Zvlášť dobrá je drštková polévka, uvaříme-li v ní kouzek uzeného, obzváště žebírko nebo kousek uzené nožky. Nakonec na kousku tuku osmažíme plátky hub a přidáme je povařit do polévky a přihodíme i dvě rajčátka na vyvaření/. Uzené maso obereme ze žebírek, pokrájíme a také přidáme do polévky.


P.S. Drštkové polévky uvaříme vždy více, aby zbyla i kvečeři. Je vydatná, po ní můžeme podat již jen malý doplněk nebo moučník.

Zdroj : Vše podáno, jak je v textu v knize " Kuchařka naší vesnice" ze 70 let

Poznámka
Pakliže máme doma drštky nepředvařené, vaříme je 3-4 hodiny, aby byly pořádně měkké. Nejprve drštky promneme v soli nebo v mouce, oškrábeme silnou lžicí, vypereme v několika vodách a vřelou vodou spaříme nebo je přivedeme do varu, vodu slijeme, zalijeme novou a osolíme. Dál pokračujeme již podle postupu shora uvedeném.


Autor: Ivka (více receptů autora), Polévky
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam