na 1. máslové těsto

250g másla nebo rostlinného tuku
100g hladké mouky

na 2. závinové těsto

150g hladké mouky
1 žloutek
1 lžička octa
špetka soli
asi 0,75 dl vlažné vody

Domácí listové těsto - základní recept

Máslové těsto:
Máslo nebo tuk rozkrájíme a spolu s moukou vypracujeme těsto. Pracujeme
rychle aby se máslo příliš nerozehřálo. Vypracované těsto uložíme do chladna než si připravíme druhé těsto.

Závinové těsto:
Prosátou mouku smícháme se solí, žloutkem, octem, vodou a vypracujeme
vláčné závinové. Když se přestane lepit přikryjeme jej čistou utěrkou a necháme asi 20 minut odpočinout.

Odpočinuté závinové těsto rozválíme do čtverce a doprostřed si položíme druhé - máslové těsto. Rohy závinového těsta přeložíme přes máslové, tak aby bylo máslové těsto celé zakryté. Válečkem těsta rozválíme na obdélník. Potom přeložíme na třetiny a znovu rozválíme. Rozválené těsto znovu přeložíme na třetiny a dáme na 15 minut do chladna odpočinout, potom těsto znovu rozválíme na obdélník a znovu přeložíme na třetiny. Těsto necháme znovu 15 minut odpočinout a opět rozválíme. Takto připravené těsto použije na kremrole, šátečky, záviny a další dobrůtky, které se z listového těsta pečou. Pečeme na 250°C a po 5 - 10 minutách teplotu snížíme na 200°C. Délka pečení je závislá na druhu pečiva, které připravíme.

Zdroj: Moučníky Mária Hajková

Autor: mneneznas (více receptů autora), Moučníky, dezerty
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

mneneznas 30. 03. 2020 - 9:41Odpovědět

Reaguji na Kateřina (29. 03. 2020 - 13:54):Dobrý den Kateřino, toto těsto je z osvědčené kuchařky a dělala jsem je nespočetně krát a vždy byly trubičky i záviny nebo šátečky výborné. Těsto musíme zpracovávat rychle a zbytečně jej nezahříváme. Příliš změklé těsto je lepivé a špatně se s ním pracuje a je nutné více podsypávat. Hotové vkládáme do rozehřáté trouby na 250°C Nevím proč se Vám těsto rozteklo a mrzí mě to.

Kateřina, 29. 03. 2020 - 13:54Odpovědět

Dobrý den vyzkoušela jsem toto těsto. Zpočátku až do posledního rozvaleni šlo vše hladce. Poslední rozvaleni kde dělám ojiz proužky na kremrole jsem musela velmi podsypavat protože se lepilo. Ale i to jsem zvládla a namotala na trubičky. Po chvilce pečení se však veškeré máslo odloučilo z těsta a trubičk y plavaly v moři másla. Tak mi přijde že máslového těsta je vůči zavinovemu v poměru příliš mnoho. Že by to chtělo téměř dvojnásobek zavinoveho těsta.

Jana 10. 01. 2013 - 22:36Odpovědět

Šmankote sory! 😄 😄 😄 😄

mneneznas 10. 01. 2013 - 20:23Odpovědět

😄 😄 já jsem Jana 😄 😄 a tohle těsto je výborné, 😋

Jana 10. 01. 2013 - 20:16Odpovědět

Evi, taky jsem ho dělávala, ale myslím jen se sádlem a octem, už si nevzpomenu. Každopádně super, že jsi to tady dala, určitě se to hodí!! 🙂

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam