500g žitné mouky, 350ml vody pokojové teploty, 10g (2lžičky) soli, 10g (2lžičky) sušeného droždí, 20ml tekuté melasy (black treacle), olivový olej

Žitný chléb podle Paula Hollywooda

Mouku vsypeme do mísy, na jednu stranu přidáme sůl, na druhou droždí. Přidáme melasu a 2/3 vody a prsty začneme vypracovávat těsto. Je-li potřeba, přilijeme zbytek vody, ale není nezbytné spotřebovat všechnu vodu (záleží na savosti mouky). Směs má být měkká, ale ne vlhká. Těsto přendáme z mísy na vál, který pokapeme trochou olivového oleje a hněteme 5-10 minut dokud těsto není hladké a elastické. Poté jej vrátíme do mísy mírně vymazané olivovým olejem a necháme kynout nejlépe 4 hodiny na teplém místě. Po vykynutí těsto přendáme na mírně pomoučený vál, propracujeme a vytvarujeme bochník. Jemně posypeme moukou, zakryjmeme utěrkou a necháme další 2-3 hodiny kynout. Poté vyhřejeme troubu na 220 stupňů, těsto přendáme na plech a pečeme na střední mřížce zhruba 30 minut. Do trouby je potřeba přidat mísku s vodou, aby se vytvořila pára. Po 30 minutách by chléb po poklepání na spodní část měl mít dutý zvuk znamení, že je dobře upečený. Necháme vychladit na mřížce.

Do těsta jsem přidala i jemněji posekaná slunečnicová a dýňová semínka. Chléb je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to.

Autor: Kuchař5732 (více receptů autora), Domácí pečivo
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Jana 20. 01. 2013 - 20:28Odpovědět

No, ale žitnou mouku mají rádi bestie moli 😠 , když ji hned nespotřebuješ. Ale chleba se mi moooc líbí!! 😋

mneneznas 20. 01. 2013 - 18:38Odpovědět

Tyhle chleby jsou vznikající 😋 😄 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam