7 vajec
7 lžic polévkových polohrubé mouky
1 lžic polévkových cukr krupice
2 polévkové lžíce oleje
špetku prášku do pečiva

Krém:
350 g másla
650 ml mléka
2 vanilkové pudingy
cukr moučka
mandlové aróma

1 + 1/2 sáčku želatiny
kompot podle chuti:
ananas, mandarinky, jahody, broskve

Piškotové řezy se želatinou

Vejce dáme do větší mísy, přidáme cukr a šleháme do husté pěny 10 - 15 minut. Zašlehámme mouku smíchanou s práškem do pečiva a olej. Nalijeme na plech s pečícím papírem, dáme do předehřáté trouby na 180°C a upečeme.
Do hrnce dáme asi 450 ml mléka a uvedeme do varu, přilijeme zbylé mléko a za stálého míchání uvaříme hustý puding, necháme vychladit. Máslo rozšleháme a po částech zašleháme vychladlý puding. Podle chuti zašleháme aróma a cukr.
Z vychladlého piškotu stáhneme papír, z povrchu stáhneme slupku a plát tence potřeme krémem. Nakrájíme příčně na 5 - 6 pásků a zdobícím pytlíkem uděláme kolem dokola ozdobný rantlík. Dáme do chladna než uvaříme želatinu.
Kompot ocedíme a necháme okapat a poklademe na připravené pásky.
600 ml šťávy z kompotu odměříme do kastrólku a uvedeme k bodu varu. Nesmí vařit! Vsypeme želatinu a mícháme, až se rozppustí, už ne na plotně. Želatinu necháme vychladit, můžeme ve studené vodní lázni a občas promícháme. Když začne houstnout a tuhnout ihned polévkou lžící naléváme do okének.
Pokud máme málo šťávy dolijeme do uvedeného množství vodu a můžeme dochutit cukrem.

Autor: evahu (více receptů autora), Moučníky, dezerty
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

evahu 5. 02. 2013 - 5:48Odpovědět

Jani, tak to jsem ráda, že řezy chutnaly...náhodou, fotku máš jako z cukrárny 😃

mneneznas 3. 02. 2013 - 15:44Odpovědět

Evi, řezy jsou výborné, měla jsem jen čirou želatinu, tak nejsou tak hezké jako ty tvoje, ale foto přidávám i tak 😄 😄

evahu, 30. 01. 2013 - 7:42Odpovědět

Ivi, papír stahuji tak, že si vezmu ještě jeden plech, přiložím k piškotu, otočím, stáhnu papír a otočím zpět tak, ať mám spodek zase na plechu a stáhnou z piškotu tu slupku ( já tomu tak říkám )na jedné fotce je to ukázané. Můžeš péct piškot i na vymazaném a vysypaném plechu, ale já už jsem si zvykla na papír. Taky můžeš upéct svůj oblíbený piškot, někdy jako základ dávám i hrnkou buchtu. Po délce plechu jsou ty pásky dlouhé a mi se s nimi špatně manipuluje, tak je kraju příčně..tzn. z té kratší strany, ať je nemáš dlouhé. A pak ještě jak je mám potřené krémem a nakrájené, ustřihnu si tenké proužky ze sádlového papíru,dám na suchý plech a pásky na ně přenesu a udělám ten rantlík. A jak ta želatina ztuhne,tak mi ty papírové pásky slouží k tomu, že je chytnu z každé strany a přenesu do krabice a pak to zase tak z krabice vytáhnu. To tak dělám i u jiných řezů. A krém si taky můžeš udělat svůj oblíbený. U nás děcka nechcou moc máslový, tak do másla zašlehávám víc pudingu.

mneneznas 29. 01. 2013 - 20:31Odpovědět

😋 😄 jsou nádherné, že bych se do nich zítra pustila 😄 asi jo 😋 mám na ně chuť 😄

Ivka, 29. 01. 2013 - 19:41Odpovědět

Evi, jak tomu mám rozumět, upeču plát piškotu, a naskrájím přičně??Já myslela, že podélně krájím?? Jak tedy, stáhnu papír pak to pokrájím , nějak nerozumím, asi jsem to nepochopila, písni, krásné 😋 😄

evahu, 29. 01. 2013 - 13:01Odpovědět

Víš ty co 😄 piškot zvládneš, krém taky, želatinu koupíš v Lídlu - jednoduchá příprava, vnučky šoupnou ovoce a Ty uvaříš kávičku a budeš čekat, až to ztuhne 😄 Kdyby jsi chtěla někdy dělat želatinu, tak nedávej 1/2 l vody nebo šťávy, jak je psané na sáčku...já dávám vždy jen 400 ml, aby to lepe ztuhlo a tady ta pomerančová je super.

Jana 29. 01. 2013 - 12:49Odpovědět

Evi, asi tě zaměstnám!! Paráda!! Kráása! Kam se hrabu 🙁

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam