1000 g hovězích líček

400 ml červeného vína

2 PL koření na divočinu

2 lžíce hladké mouky nebo solamylu

čerstvě mletý pepř

2 -3 bobkové listy

2 PL olivového oleje

2 cibule

sůl

mrkev, celer

tymián

2 PL šípkové zavařeniny

silný hovězí vývar



Hovězí líčka nadivoko se šípkovou chutí

Maso kuchyňsky opláchneme a osušíme. V hlubší nádobě smícháme 400 ml červené vína, šípková zavařenina, koření na divočinu, tymián a nadrcené bobkové listy.

Maso pokrájíme na větší kousky a naložíme přes noc do marinády tak, aby maso bylo celé potopené.

Druhý den necháme maso na cedníku okapat. Pokrájíme mrkev a celer na malá kolečka. Cibuli pokrájíme na kostičky.

V tlakovém hrnci rozehřejeme olej / sádlo / a orestujeme pokrájené cibule dokud, nezesklovatí. Přidáme na větší kolečka pokrájenou zeleninu, kterou také pěkně orestujeme. Na zeleninu vložíme líčka, která osmahneme z obou stran, aby se maso dobře zatáhlo, okořeníme pepřem a a zalijeme ještě vývarem. Tlakový hrnec uzavřeme poklicí a od doby varu dusíme do změknutí masa na mírném plameni cca 35 minut. Po této době, necháme tlakový hrnec postupně zchladnou, poklici odejmeme, přidáme ještě trochu vývaru a 10 minut ještě dusíme.
Měkké maso a kousky kořenové zeleniny vyjmeme a uchováme v teple. Omáčku přepasírujeme přes husté sítko a podle potřeby ji ještě osolíme, dochutíme a zahustíme solamylem nebo moukou, ale pokud je omáčka dost hustá, necháme ji jen tak, jen přírodní. Maso podáváme se šťouchaným bramborem s restovanou cibulkou a bylinkami. Líčka na talíři přelijeme hotovou omáčkou.



Líčka jsou výborná, málo k sehnání, ale když už se seženou, tak jsou moc dobrá. Měla jsem je poprvé, ale jedla bych je celý den.


Autor: Ivka (více receptů autora), Masová jídla, Hovězí maso
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Ivka 5. 05. 2013 - 16:12Odpovědět

Jano, já si myslím a nejen já, že je to zase jen "šlágr" poslední doby, manžel mi říkal, kdybych upravila jiné hovězí maso, že ho sní stejně rád, jako ta líčka, kližka třeba - ta je podobná líčkům chuťově, levné maso to není a jsou jiné libůstky, které jsou nenahraditelné, mne přijde,že líčka jsou nyní jen uměle vytvořený hit 😄 😃

Jana 4. 05. 2013 - 23:23Odpovědět

Ani já jsem líčka neviděla snad nikdy a štve mne to. Určitě bych vyzkoušela. 😋

Ivka 4. 05. 2013 - 22:32Odpovědět

Já jsem Jani na ně narazila náhodou, byla jsem ve Strašnicích, kde jsem bydlela 20 let, jen tak se podívat na své bývalé bydliště a koukám, cedule: líčka? Já nevěřila svým očím, měli je tam jen tak a i za dobrou cenu, tak jsem vzala asi 2 kg a něco, tak jsem konečně ochutnala 😄 😃

mneneznas 4. 05. 2013 - 22:17Odpovědět

Ach jo já jsem líčka neviděla ani nepamatuji, 😄 jsou vážně výborná jen nějak nejsou vidět 😄

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam