1 středně velký lilek, 1/2 hrnku tarhoni, 3-4 kusy sušených rajčat v oleji, 3 plátky prosciutta, nebo sušené šunky, 2 stroužky česneku, olej podle potřeby, 1 lžička kvalitní sojové omáčky, cca 50g jakéhokoliv plísňového sýra, olivový olej na pomazání lilku, sůl, pepř

Pečená tarhoňa s lilkem a sušenými rajčaty

Lilek podélně rozkrojíme a nakrájíme na něm mřížky. Osolíme a necháme půl hodiny vypotit.
Do zapékací misky dáme trochu oleje a nasypeme na něj tarhoňu, kterou za stálého míchání smažíme do světlerůžova. Pak zalijeme plným hrnkem vody-možná o malinko víc, osolíme, promícháme a dáme do trouby. Pečeme do úplného vyvaření vody a odstavíme.
Z lilku papírovou útěrkou setřeme sůl a pomažeme jej zvrchu olivovým olejem. Položíme jej do pekáčku s pečícím papírem a pečeme do zhnědnutí lilku. Pak jej vyndáme a dáme trochu vychladit.
Na trošce oleje ze sušených rajčat a na mírném ohni mezitím prohříváme na nudličky nakrájená rajčata, šunku a na plátky nakrájený česnek. Vnitřek lilků vydlabeme lžící a přidáme ke směsi rajčat, česneku a šunky. Mícháme, pomalinku restujeme několik minut. Přidáme upečenou tarhoňu, lžičku sojové omáčky, osolíme a opepříme podle chuti a nakonec vmícháme sýr.
Podáváme nejlépe s kyselou okurkou

Autor: Jana (více receptů autora), Ostatní
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Jana 12. 06. 2013 - 21:40Odpovědět

Jani, to nemělo chybu! Ujíždím na lilku!! 😄 Nikdy jsem ho nějak nemusela, ale tahle úprava nemá chybu 🙂

mneneznas 12. 06. 2013 - 21:01Odpovědět

Samé dobroty, moc se mi recept zamlouvá 😋 😋 😄 lilek i tarhoňa jsou super

nofrona 11. 06. 2013 - 19:40Odpovědět

Tarhoňu mám ráda, super Jani 😋 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam