3 kg očištěné nahrubo nastrouhané cukety
5 velkých nadrobno nakrájených cibulí
150 ml octa
50 g Deko,nebo Pikanta/celé balení=100g
50 g cukru
2 lžičky celého kmínu
----------------------
uvedené množství je na 4 sklenice po 650ml

Cuketové zelí,zavařené na zimu i jiné roční období

Ve velké míse důkladně promícháme na hrubém slzičkovém struhadle nastrouhanou cuketu se všemi ostatními surovinami a necháme hodinu odpočinout.
Poté promícháme ještě jednou a naplníme do sklenic cca 2cm pod okraj. Zavíčkujeme a na 85stupních zavařujeme po dobu 10minut.
Hotovou zavařeninu můžeme použít jak na přílohový salát,tak podusit na osmažené slanině s cibulkou jako"přílohové zelí"k masu a knedlíku.
---------------------------------------

Kyselost a sladkost cuketového zelí si každý může upravit dle vlastní chuti. Já dávám méně, protože tuto směs používám i pod maso a do polévky. Zavařovat se dlouho nemusí, jde spíše jen o to, aby se dobře přichytilo víčko. Já zavařuji tyto větší sklenice v papiňáku. Na dno hrnce dám pařák na knedlíky, přidám 300ml vařící vody, dám 2-3velké sklenky a uzavřu poklicí. Od doby varu vařím 5minut a vypínám. Víčka mě vždy chytí dobře a ještě se mi nikdy žádná“zavařenina“nepokazila.
Dužinu se semínky z cukety nevyhazujeme. Můžeme dát s různou zeleninou do hrnce a uvařit polévku. Po změknutí zeleniny rozmixujeme ponorným mixérem, dle potřeby naředíme a dochutíme.

Autor: Uška (více receptů autora), Zavařeniny
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Uška 4. 11. 2013 - 19:05Odpovědět

Janinko,tak to mám vážně obrovskou radost!!!Moc jsi mě potěšila 😄 !Ono je dobré i jen tak,třeba když honí mlsná 😃 Ale s tím selátkem,jůůů,to bych si dala říct 🙂 😋

mneneznas 4. 11. 2013 - 17:29Odpovědět

Drahuško, dnes jsem zelíčko otevřela k mladému pečenému selátku a je naprosto úžasné, všichni ho chválí 😄 😄 chtěla jsem k seleti něco extra a to se díky tomuto zelí podařilo. Všem ho moc doporučuji, díky 😄 😄

Uška 25. 09. 2013 - 15:40Odpovědět

Janinko,potěšilo mě,že jsi vyzkoušela cuketu podle tohoto rcp 😄 Děkuji i za fotku a doufám,že nebudeš zklamaná 😋

mneneznas 23. 09. 2013 - 21:24Odpovědět

Drahuško, zavařeno mám 😃 foto přidávám a až otevřu tak se těším jak bude chutnat, pak dám vědět jestli se mi povedlo 😄 😋 😋

Uška 23. 09. 2013 - 15:50Odpovědět

Děvčata,bude mě těšit,když to vyzkoušíte a ještě více,když po nějakém čase otevřete a bude Vám chutnat 😋 😄 Protože je cuketa sama o sobě takové"nevýrazné"chuti,tak mě vyhovuje toho deka nebo pikanty trochu víc,ale raději vyzkoušejte na uvedené množství zatím jen toho půl balíčku 🙂Je vždy lepší raději dosypat.

mneneznas 20. 09. 2013 - 22:40Odpovědět

Drahuš, tohle zelíčko zítra vyzkouším, bude se v hodit 😋 😋 😄 mám pár velkých cuket, chtěla jsem je blanšírovat do mrazáku, ale tohle se líbí 😄 díky

Jana 19. 09. 2013 - 12:42Odpovědět

Drahuš, to si musím uložit, protože to fakt nemá chybu!!! 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam