500 g krůtích jater
125 g másla
100 ml 33 % smetany
1-2 cibule
2 plátky želatiny / nemusí být /
pepř
sůl, bobkový list, nové koření
tymián
6 stroužků česneku
+ brusinky na ozdobu
+ plátky mandlí

/Můžeme místo koření "nadivoko přidat provensálské koření/

Jemná paštika "nadivoko" z krůtích jater



Játra očistíme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli nasekáme nadrobno a zpěníme ji na třetině množství másla. Přidáme pokrájená játra, několik snítek tymiánu, nadrcený česnek, bobkový list, kuličky nového koření, několik plátků mandliček. Vše zamícháme a pěkně restujeme, nakonec přidáme 50 ml smetany a dál dusíme, takm abychom vydusili smetanu.
Plátky želatiny vložíme do misky s 50 ml smetany a necháme 8-10 minut stát. Vše promícháme metličkou a mírně ohřejeme, ale nevaříme. Orestovaná játra s cibulí bez koření rozmixujeme ponorným mixérem, přičemž po částech přiléváme vlažnou smetanu s želatinou a nakonec vmícháme po částech změklé máslo. Vše dochutíme ještě solí a pepřem a nalijeme do formy, na jejíž dno jsme pokladli plátky slaniny. Zalijeme zbytkem rozpuštěného másla. Vychladlou paštiku vložíme do ledničky a necháme 2-3 dny uležet. Podáváme s pečivem a zdobíme brusinkami.
Poznámka

Místo smetany, můžeme použít polosuché červené víno.
Někdo místo másla dává sádlo, jak na dušení, tak na zalití, neměla jsem, tak to zkusím jindy. Přidávám paštiku, kterou jsem dělala zase jinak.

Autor: Ivka (více receptů autora), Ostatní
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

merion, 1. 11. 2013 - 12:38Odpovědět

😋 vynikajici

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam