750 g koňské kýty/lze nahradit hovězím masem
150 g špeku
300 ml červeného vína
6-10 ks modrých švestek
10 kuliček černého pepře
2 lžíce oleje
2 lžičky mletého koření na divočinu
1 lžička Solamylu rozmíchaná v trošce studené vody
sůl

"Koníkova"švestková roláda

Ukrojený plát masa do tvaru rozevřené knihy po obou stranách naklepeme, posypeme divokým kořením a vetřeme 2lžíce oleje. Plát masa zavineme do rolády, vložíme do igelitového sáčku a dáme nejlépe přes noc odpočinout do lednice.
Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Špek nakrájíme na delší, úzké nudličky. Plát masa vybalíme z igelitu, poklademe nakrájeným špekem, řadou švestek a zavineme do rolády. Roládu pro lepší tvar utáhneme nití.
Pokud nám zbylo kousek slaniny, tu nakrájíme nadrobno a dáme do papiňáku orestovat do zlatavé barvy. Vložíme připravenou roládu a ze všech stran ji necháme zatáhnout. Podlijeme vínem, přidáme celý pepř, sůl, zbylé půlky švestek a dusíme 50minut.
Poté měkkou roládu vytáhneme a uchováme v teple. Ze šťávy odstraníme i kuličky pepře. Pokud chceme, můžeme švestky v hrnci lehounce rozmačkat. Do vařící šťávy přilijeme solamyl a ještě 2minuty vaříme.
Z rolády odstraníme nitě, nakrájíme ji na silnější plátky a podáváme přelité švestkovou šťávou.
Jako přílohu jsem použila bramborový knedlík, ale hodily by se i opečené brambory.

Koně, jako takové miluji, zvlášť jejich nádherný pohled, který Vámi proběhne doslova až do srdce. Ale i těmto zvířatům se stávají různé úrazy a nehody... kdo má i přesto po porážce tohoto ušlechtilého tvora problémy, může připravit i z hovězího masa

Autor: Uška (více receptů autora), Masová jídla, Ostatní maso
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Jana 10. 10. 2013 - 17:48Odpovědět

Týý brďo!!! Koninu jsem neviděla, ani nepamatuji! Krásně stočeno!! 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam