1000 g hovězí kližky
250 g řapíkatého celeru/6 velkých řapíků
300 g rajčat/4 větší kusy
200 ml bílého vína/lze nahradit vodou
1 větší cibule
2 lžíce oleje
sůl,mletý pepř
na ozdobu osmažené nudličky libovolné slaniny
lístky z řapíků

Hovězí kližka v řapíkovo rajčatovém krému

Pokud budou mít v masně hezkou kližku, koupíme větší množství vcelku, než je uvedeno v surovinách. Doma si z ní vyřízneme krásný kus svalu, který použijeme na tento recept. Ze zbývající části můžeme udělat, guláš, nebo podusit na různé zelenině, slanině a podobně(viz recepty z hovězího masa).
Z celého kusu kližky si nařežeme silnější plátky. Ostrým nožem ukrojíme silnější plátek, nedořízneme až do prkýnka a druhým, stejně silným řezem dořízneme.
Takto připravené plátky masa jen zlehka paličkou naklepeme a na okrajích nařízneme, aby se nám při další úpravě maso nekroutilo. Maso opepříme a necháme chvilku, než si přichystáme zeleninu odpočinout na talířku.
Rajčata nařízneme ostrým nožem do kříže, spaříme vařící vodou a po minutce ochladíme. Sloupneme a nakrájíme na větší části.
Čisté řapíky nakrájíme na drobné půlněsíčky. Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme ji do papiňáku(tlakového hrnce) na rozehřátý olej orestovat do zlaté barvy.
Přidáme opepřené plátky masa a necháme je zprudka z obou stran zatáhnout. Mírně osolíme, přidáme nakrájené řapíky a rajčata a promícháme. Podlijeme bílým vínem a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.
Od doby varu pozvolna dusíme na slabém plameni přibližně 45minut.
Poté měkké maso z hrnce vyndáme a uchováme v teple. Šťávu v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem a dle potřeby naředíme na námi vyhovující hustotu. Podle vlastní chuti můžeme dochutit solí a pepřem.
Horký krém servírujeme na talíř, poklademe plátky masa a ozdobíme osmaženou slaninou a lístky řapíkatého celeru.
Přílohu si zvolíme podle vlastního uvážení. Hodí se rýže, ale i různé těstoviny, např. rýžové nudle, nebo špagety.

Autor: Uška (více receptů autora), Masová jídla, Hovězí maso
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Uška 12. 11. 2013 - 21:50Odpovědět

Díky všem 🙂 😄 Janinko,já jsem kdysi dělala z rajčat a řapíků krémovou polévku a měla úspěch 😋 Tak mě napadlo použít stejné suroviny na hlavní chod a vážně to bylo chutné 😄

mneneznas 9. 11. 2013 - 18:56Odpovědět

Drahuš, opět krásná fotka 😄 ten krém se mi líbí 😋 😋

Ivka 6. 11. 2013 - 17:57Odpovědět

😋 😄

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam