1 kg hovezich zeber
5 mrkvi (3 ks na vyvar)
2 petrzele (1 ks na vyvar)
1 maly celer (3/4 na vyvar)
2 cibule
1 bobkovy list
3 kulicky noveho koreni
10 kulicek celeho pepre
petrzelka
libecek
sul
pepr mlety

Hovězí vývar se zeleninou a domácími nudlemi

Hovezi zebra omyjeme a dame do 2 litru studene osolene vody. Do vody pridame i bobkovy list, kulicky noveho koreni a celeho pepre. Cibule rozpulime, odstranime jen vrchni 1 slupku a zbytek nechame - doda vyvaru barvu. Pomalu privedeme tesne k bodu varu, sebereme hnedou penu (ne bilou), stahneme a na mirnem ohni tahneme (ode dna stoupaji bublinky - nevari se) 3-4 hodiny. Potom pridame ocistenou mrkev, celer a petrzel nakrajene na vetsi kusy. Pridame take trochu petrzelky vcelku. Pokracujeme v tahnuti vyvaru jeste cca 1 hodinu. Pote vyvar scedime a krome zeber vse vyhodime. Nechame pri pokojove teplote vychladnout, potom dame do lednice - na povrchu se vytvori tukova vrstva, kterou sebereme lzici.
Novou zeleninu - 2 mrkve, 1/4 mensiho celeru a jednu petrzel nastrouhame (pokud se nam zda zeleniny moc, muzeme dat zbytek do mrazaku) a ve vyvaru varime cca 10 minut. Mezitim si z zeber okrajime maso a nakrajime ho na mensi kousky. Ty pridame prohrat do polevky. Nakonec do polevky pridame najemno nakrajenou petrzelku a libecek. Polevku muzeme podle chuti dosolit a opeprit. Nudle si uvarime zvlast: 1 vejce a hruba mouka podle potreby - zpracovat tuzsi testo, vyvalet na tenko, nechat trochu uschnout a krajet na nudlicky. Uvarit v dostatecnem mnozstvi osolene vody. Rozdelime je do taliru a prelijeme vyvarem.

Autor: Petra (více receptů autora), Polévky
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

jarda Kadic 22. 04. 2014 - 12:26Odpovědět

Já jsem polévkový,určo bych si pochutnal 😍 a když dělám nudle,tak ještě dávám půl skořápky vody,tak to dělá moje mamča a já už taky 😉

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam