Korpus 20cm (2x prokrojený)

340g hladké mouky
250ml kysaného podmáslí
200g moučkového cukru
150ml oleje
100g kukuřičného škrobu
20g kakaa
2 M-vejce (110g)
10g kypřícího prášku
červené gelové barvivo
špetka soli

Cream cheese icing neboli krém ze smetanového sýra:
600g cream cheese (smetanový sýr)
200g smetany ke šlehání
150g moučkového cukru
120g másla
1 lžíce vanilkového extraktu

Red velvet dort + cream cheese icing

Předehřejte troubu na 160°C. Dno formy vyložíme pečícím papírem a boky lehce potřeme olejem. Ve velké míse promícháme mouku, škrob, kakao, prášek do pečiva a sůl. V druhé misce rozmícháme vejce, cukr, olej a podmáslí s barvivem. Já používám červenou gelovou barvu od Wiltona. Tekutou směs pomalu začneme vmíchávat do sypké. Stačí metličkou nebo stěrkou a těsto máme krásně hladké, bez žmolků. Hotovou hmotu přendáme do formy a dáme péct. Pečeme zhruba 45-50min. Většina receptů, které jsem viděla, těsto rozdělila na poloviny a pekla ve dvou formách při 175°C 25-30min, ale to mi přišlo zbytečné. Hotově těsto vyzkoušíme špejlovou klasikou. Zapíchneme do středu a pokud je po vytažení suchá, máme hotovo. Korpus vyndáme a dáme 10min stranou. Poté opatrně vyjmeme z formy a necháme na mřížce zcela vychladnout.

Cream cheese je měkký smetanový sýr s vysokým obsahem tuku. Ve světě se může lišit jak vlhkostí, tak obsahem tuku. Vyhlášený je samozřejmě Philadelphia a velmi podobný je Mascarpone. Nicméně oba tyto sýry jsou v našich krajích poněkud drahé a ne každý si je může v tomto množství pořídit. Hodně lidí ho nahrazuje pomazánkovým máslem, což já nepreferuji. Zatím používám smetanový sýr vyrobený z bílého jogurtu, ale do budoucna se chystám udělat opravdovější, tak určitě bude recept. Na toto množství jsem tedy použila 1kg smetanového bílého jogurtu (Choceňský Max), který jsem dala do plátýnka, zavázala a zavěsila nad mísu, kam odkapává syrovátka. Takto jsem nechala přes noc (v lednici).
Máslo o pokojové teplotě vyšleháme 2-3min na střední rychlost v mixéru, aby bylo krásně nadýchané. Přidáme prosátý cukr a promícháme. Přidáme sýr (studený z lednice) a extrakt. Šleháme při nejnižší rychlosti zhruba 10min. Krém musí být měkký a načechraný. Nakonec už jen vlijeme vychlazenou smetanu a krátce vyšleháme (na nízkou rychlost, při vysokých otáčkách by krém mohl zřídnout). Jakmile smetana zhoustne a krém drží pevný tvar, dáme do lednice na 1-2hod vychladit.

Nyní už jen stačí korpus rozkrájet, slepit krémem, nazdobit a máme hotovo.

Poznámka: Korpus je dobré péct 2dny před servírováním. Jeden den se nechá uležet, druhý den se nazdobí a odpočine si do třetího dne, kdy bude nemilosrdně sež... snězen. Dort totiž chutná nejlépe 1-2dny odležený, kdy se chutě krásně propojí.

Tip: Tento dort je hutnější, ale vláčnější oproti klasickým korpusům právě díky podmáslí. Pokud ho doma nemáte nebo nemůžete sehnat, zkuste si doma udělat své vlastní. Stačí jen smíchat 250ml mléka s 1 lžící jablečného octa nebo citrónové šťávy a necháme stát při pokojové teplotě po dobu asi 15min. V nouzi nejvyšší lze podmáslí nahradit bílým jogurtem.

Autor: MishkaVkuchyni (více receptů autora), Dorty, zákusky
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Jana 31. 01. 2015 - 17:23Odpovědět

Nádherný dort, krásně rozepsaný 🙂

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam