850 g hovězího plátu na roládu/hodí se kýta,nebo roštěná
200 g brněnského salámu nakrájeného na tenká kolečka
350 ml horké vody
2 lžíce rybízové marmelády
2 lžíce plnotučné hořčice
1 velká mrkev nastrouhaná nahrubo
2 lžíce nakrájených čerstvých lístků libečku
1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
4 stroužky česneku
1 menší mladá cuketa nakrájená na drobnější kostičky
2 lžíce oleje
1 cm silný plátek másla
sůl,mletý pepř

4 porce

Hovězí roláda s cuketovou šťávou

Cuketu důkladně umyjeme a slupku, pokud je zdravá a nepoškozená ponecháme. Z cukety odkrojíme cca 6cm kousek, který nastrouháme na hrubých slzičkách a odložíme stranou. Zbytek cukety nakrájíme na drobné kostičky.
Mrkev nakrájíme na hrubých slzičkách. 2lžíce odložíme stranou a zbytek rozdělíme na dvě části. Na dvě části rozdělíme i nakrájený libeček.
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na tenké plátky a v papiňáku na rozehřátém oleji restujeme 3minuty.
Maso na roládu rozklepeme přes potravinářskou folii na tenký plát, který po obou stranách mírně osolíme a opepříme. Plát masa potřeme rybízovou marmeládou, posypeme jednou částí mrkve a libečku. Celý plát poklademe kolečky salámu a ty potřeme hořčicí. Posypeme druhou částí mrkve a libečku a zavineme do rolády.
Roládu zajistíme nití a prudce po všech stranách opečeme na připraveném základu z cibule a česneku. Podlijeme 350ml vody, přidáme nakrájenou cuketu, větvičku libečku, okořeníme špetkou soli a pepře.
Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu dusíme na slabém plameni 50 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme, měkké maso vyjmeme a uchováme v teple.
Během dušení masa dáme do kastrůlku rozehřát máslo, přidáme odloženou nastrouhanou mrkev s cuketou a za občasného promíchání restujeme 10minut.
Šťávu, která zbyla po dušení masa ponorným mixérem v hrnci rozmixujeme, podle potřeby dochutíme, případně naředíme na námi požadovanou hustotu. Přidáme orestovanou mrkev s cuketou a necháme projít varem.
Roládu zbavenou nití naporcujeme a podáváme se šťávou a rýží. Vhodný je i knedlík.

Autor: Uška (více receptů autora), Masová jídla, Hovězí maso
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam