1x zelenina na polévku - nejlépe na tácku, najdeme tam vše co potřebujeme, tj.:
3 mrkve
kousek celeru
kousek petržele
česnek
cibule
petrželka....

Dále: 1 rajče, pepř celý, sůl, nové koření, libeček...

Na dohotovení:
zelenina do polévky (dělám si do zásoby nastrouhanou mrkev, celer, petržel v poměru cca 1:1:1)
máslo
olej
sůl
pepř
petrželka

Na drobení:
cca 100g hrubé mouky
1 vejce

Zeleninový vývar s drobením

Zeleninu oloupeme a dočistíme. Z cibule odkrojíme kořínky, česnek oloupeme a oboje rozkrojíme napůl. Ostatní zeleninu nakrájíme na větší kusy, stačí jen párkrát překrájet.
Do hrnce dáme cca 3l vody, vložíme zeleninu a celý pepř - klidně i 20 kuliček, 1 kuličku nového koření a svazek libečku+petrželky. Pomalu přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni, ne prudkým varem. To trvá cca 1 a půl hodiny. V polovině vaření osolíme. Vývar scedíme do menšího hrnce a zeleninu vyhodíme.
Na pánvičce rozehřejeme plátek másla s kapkou oleje a osmahneme zeleninu do polévky, jen tak aby se rozvoněla. Přidáme do polévky a nyní polévku ochutíme - pepř mletý, sůl a úplně nakonec petrželka.

Na drobení si rukou vypracujeme těsto - cca 100g hrubé mouky a jedno vejce. Těsto musí být hodně tuhé, aby se dalo strouhat. Pro jistotu ho necháme ještě cca 10 minut uležet a poté strouháme. Necháme ho trochu uschnout, cca 15 minut a potom uvaříme v osolené vodě - asi 5 minut. Přecedíme přes jemný cedník, trochu propláchneme ve studené vodě, necháme okapat. Drobení dáváme na talíř a zaléváme polévkou.


Autor: Petra (více receptů autora), Polévky
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

mneneznas 3. 03. 2017 - 18:49Odpovědět

😘😍😍

Jana 17. 02. 2017 - 20:15Odpovědět

😘😘

Petra 16. 02. 2017 - 13:25Odpovědět

Hmm zajímavé 😄 No, ona ta zelenina po 1,5 hodině ztratí chuť, ale jak říkáš, komu nevadí, může jí využít, tak díky za tip na pomazánku 🙂

Uška 16. 02. 2017 - 11:06Odpovědět

Zeleninový vývar jsem už hrozně dlouho nedělala a ten Tvůj,Peti,byl s drobením určitě moc dobrý😋😘 Drobení mám také ráda,jen uvařené,posypané tvarohem,cukrem a polité máslem...je to taková"prasárnička"2 krát do roka😍🤣 Ještě k té uvařené zelenině z vývaru.Komu nevadí,nemusí vyhazovat.Může udělat pomazánku.Nám chutná se sýrem,někdy přidám uvařená vejce,někdy nastrouhám,nebo umelu uzeninu😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam