Lilek

Lilky jsou nejčastěji tmavě fialové barvy, ale pěstují se i druhy se slupkou, bílou, zelenkavě žíhanou, oranžovou, červenou, fialově žíhanou, zelenou nebo světle fialovou.

Lilek je cenná a našemu zdraví velmi prospěšná zelenina. Je příbuzný rajčatům , bramborám a paprikám. Pro pěstování je nutno lilku zajistit dobrou výživu a hlavně teplo.

Lilek obsahuje 93 % vody, 2 % vlákniny, kolem 3 % sacharidů, vitamíny B1, B2, B3, B6, provitamín A, kyselinu listovou, asi 5 mg vitamínu C ve 100 g lilku. Ve slupce obsahuje rutin, který zpevňuje cévy. Z minerálních látek je nejvíce draslíku, fosforu, hořčíku, železo, mangan, zinek, měď. Lilek obsahuje velké množství zdraví prospěšného pektinu – nejvíce ze všech známých druhů zeleniny. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, působí močopudně, zlepšuje krevní oběh. Lilek působí proti tukové degeneraci jater, zlepšuje krvetvorbu. Lilek je velmi vhodný pro diabetiky a žlučníkáře. Ideální je i pro redukční diety. Sto gramů lilku obsahuje 0,4 g tuku a pouze 15 kalorií. Používáme jej na polévky, smažení, zapékání, nadívání, dušení. Je vhodný do zeleninových směsí. Jednoduše lze říci, že fantazii se v případě lilku meze nekladou.