Mochyně peruánská

Mochyně je lilkovitá rostlina, která je příbuzná rajčatům. Ve světě se pěstuje několik druhů mochyní.U nás je nejvíce rozšířená mochyně židovská třešeň, která je známá jako oranžové lampiónky. Mochyně peruánská je jednoletá rostlina. Má žluté plody, asi čtyři centimetry velké aromatické sladkokyselé bobule uzavřené v kalichu. Kalich je ve zralosti žlutooranžový.

V obchodech ji najdeme pod různými názvy, podle toho z jaké destinace je k nám dovezena. Například capuli, pasa capuli, aguaymanto, harankaš a další. Dá se pěstovat i nás, ale nesnáší mráz. Proto sazenice předpěstujeme a po 15. květnu vysadíme a chráníme pytlem nebo pěstujeme ve skleníku. Mochyně obsahuje 3 – 9 % sacharidů, do 1 % organických kyselin, pektiny, 30 mg vitamínu C na 100 g mochyně. Dále provitamín A, z minerálních látek je to draslík, fosfor, vápník a další prvky.

Plody pomáhají při močových kamenech, zánětech ledvin, při revmatismu, při žlučových kamenech. Pomáhají při žaludečních katarech. Mochyně působí antioxidačně, chrání buňky před stárnutím, stimuluje imunitní systém, působí jako ochrana proti bakteriím a virům.

Má také nízký glykemický index a je proto zdravou sladkostí.

Mochyně se konzumuje hlavně čerstvá, přidává se do salátů, na kompoty, likéry, suší se a kandují.