Vodnice

Vodnice je u nás méně rozšířená zelenina. Je nenáročná a poměrně rychle roste. Chutná je syrová i tepelně upravená. Vodnice se pěstovala už ve starověku a nyní znovu nachází místo v našem jídelníčku. U nás je nejrozšířenější odrůda „Albina“ s bílou slupkou a dužinou.

Vodnice obsahuje 90 – 93 % vody, 0,3 % bílkovin, 1 – 2,8 % vlákniny, 3 % sacharidů. Největší podíl minerálních látek tvoří draslík a hořčík. Následuje vápník, fosfor, železo, sodík, síra, měď, mangan, zinek. Ve sto gramech dužiny je 13 – 25 mg vitamínu C, vitamíny B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou, malé množství beta karotenu. Množství obsažených látek je závislé na odrůdě a době sklizně.

Sirná silice v dužině je antibakteriální, dále obsahuje steroly s léčivým účinkem proti ateroskleróze.

Vodnice příznivě ovlivňuje peristaltiku střev a působí močopudně. Vodnice se hodí na saláty v syrovém stavu i na pokrmy tepelně upravené. Používá se do polévek, chutné je „zelí“ z vodnice, dobrá je plněná masem nebo na kaši. Vodnice působí močopudně, stimuluje srdeční činnost a uklidňuje nervový systém. Vodnice je vhodná pro všechny co bojují s nadváhou.