Fenykl sladký

Fenykl je méně rozšířená zelenina, která si pomalu nachází své příznivce. Jedlou částí fenykl je nadzemní zploštělá hlíza. Je to "nepravá" cibule vzniklá z dužnatých listových pochev. Má intenzivní fenyklovou chuť. Při nákupu dbáme na to, aby fenykl byl nepovadlý, hlízy musí být bílé nebo světlounce zelené. Pokud je fenykl povadlý a tmavý má špatnou kvalitu a je pravděpodobně již starý. 

Fenykl obsahuje 50 - 90 mg vitamínu C na sto gramů, asi 6 - 10 mg karoténu, vitamíny skupiny B, draslík, vápník, hořčík a železo.
 
Fenykl působí proti nadýmání, uklidňuje nervový systém a pozitivně působí na trávení.
Fenykl je vhodný při dietách. Váže na sebe tuky a jedovaté látky, proto je výborným detoxikačním prostředkem. Semena fenyklu jsou vhodná na čaje, pomáhá při bolestech krku, je močopudný a mírní křeče, pomáhá čistit játra a ledviny. 
 
Fenykl lze použít čerstvý do salátů, nebo tepelně upravený. Dá se vařit, smažit, dusit, zapékat nebo plnit. Pro plnění rozebereme fenykl a vzniklé "misky" naplníme. Můžeme jej i grilovat. Má v kuchyni velmi široké uplatnění a navíc konzumací fenyklu prospíváte svému tělu.