Návod na výrobu roušky

Protože jsme také nesehnali roušky ani respirátory, tak jsme se odhodlali, že si vyrobíme vlastní roušky. Na internetu jsme hledali návod a našli jsme střih, který byl jednoduchý, ale po vytištění byl malý. Tak jsme ho upravili tak, aby byl na papíru velikosti A4 správně velký (na konci článku je odkaz ke stažení).

Rouška se nám povedla i přesto, že pracujeme víc s počítači než s šicím strojem, a tak jsme se rozhodli, že vytvoříme návod krok za krokem, abychom vám ukázali jak na to. Když jsme to zvládli my, tak to zvládente také :).

 

Vybereme vhodnou látku a podle střihu vystřihneme dva díly roušky. Okraje zažehlíme a díly obšijeme.

Návod na roušku

Na každém díle sešijeme záševek na nos a oba díly sešijeme rubovými stranami k sobě.

Návod na roušku Návod na roušku Návod na roušku

Při sešívání všijeme šňůrku nebo gumičku. Roušku nesešijeme celou rovnou, ale asi 4cm pod šňůrku.

Návod na roušku Návod na roušku

Pokud chceme vložíme mezi roušky k nosnímu záševku drátek (třeba z baleného pečiva) a drátek obšijeme. Rouška nám bude lépe držet.

Nakonec sešijeme záševky pod bradou. Dolní část roušky nesešíváme, ale necháme volnou, pro snadné vložení dodatečného filtru.

Návod na roušku Návod na roušku Návod na roušku

Snad jsme vám tuto těžkou dobu alespoň trochu usnadnili. Původní střih jsme našli na Pinterestu, bohužel již nevíme kde a proto nemůžeme jmenovat autora.

Střih ke stažení zde: střih na roušku

Aby se střih vytiskl správně, je nutné nastavit bezokrajový tisk, na střihu jsou znázorněny různé velikosti roušky, od dětských až po pánské.