Jablka

Jablka patří mezi nejběžnější druhy nejen ve střední Evropě. V lidské kultuře se vyskytují již tisíce let a jsou neodmyslitelnou součástí našeho jídelníčku. Výborná jsou čerstvá ale i upravená v různých pokrmech. Mají důležité místo ve výživě, jelikož obsahují velké množství zdraví prospěšných látek. Obsahuje spoustu vlákniny, která pomáhá zdravému zažívání. Také snižuje cholesterol a působí blahodárně na odvodnění organismu. Dále obsahují vitamin C a řadu antioxidantů, které snižují riziko rakoviny. Látky v jablkách také působí protizánětlivě.

Jablka mají pestré možnosti využití. Především se konzumují přímo, ale také se z nich vyrábí množství dalších produktů. K nejstarším způsobům konzervace patří sušení. Šetrným sušením se uchovává ze všech způsobů konzervace nejvíce minerálů a vitamínů. Ovoce si při sušení zachovává svou charakteristickou chuť i vůni. Sušená jablka jsou označována jako křížaly. Dalším úpravou jablek je lisování, pomocí kterého se vyrábí jablečná šťáva. Nefiltrovaná 100% jablečná šťáva bez přidání cukru nebo jiných ochucovadel se nazývá jablečný mošt. Velmi oblíbený je i jablečný destilát, který vzniká kvašením jablečné šťávy nebo ovocných cukrů v rmutu z drcených jablek. Takovéto ovocné pálence se říká calvados (jablkovice).

V české republice se jablka rozdělují do dvou supin podle jakostí. Jablka první jakosti musí mít vlastnosti typické pro danou odrůdu, dužina musí být nepoškozená a velikost jablka je minimálně 5,5 cm. Jablka druhé jakosti také musí mít zachované vlastnosti typické pro danou odrůdu a dužina musí být bez vážných vad. Může chybět stopka. Velikost jablka by měla být také minimálně 5,5 cm.

Existuje řada různých odrůd jablek. Každá odrůda má svou typickou chuť, barvu, velikost a také každá odrůda je ideální pro jiné využití v kuchyni. Mezi nejoblíbenější odrůdy jablek v česku patří Golden Delicious, která je typická svou žlutou barvou a sladkou chutí. Dalším oblíbeným druhem je odrůda Gala s jasně červeným žíháním. Tvar plodu je kulatý a dužina šťavnatá. Chuť je sladká a aromatická. Odrůda Jonagold je typická červenou barvou a chruplavou dužinou sladké chuti.